Un tanc israelian l-a ucis pe jurnalistul Reuters care era la frontiera Libanului, spune agenția de presă

Data actualizării: Data publicării:
Issam Abdallah
Echipajul tancului l-a ucis pe jurnalistul agenției de presă britanice şi a rănit alţi 6 reporteri, trăgând două proiectile dinspre Israel către jurnalişti. Foto: Profimedia Images

O anchetă Reuters publicată joi a ajuns la concluzia că echipajul unui tanc israelian l-a ucis pe jurnalistul agenției de presă britanice, Issam Abdallah şi a rănit alţi şase reporteri trăgând două proiectile dinspre Israel către jurnalişti, care filmau schimbul de focuri între armata israeliană şi miliţia libaneză şiită Hezbollah.

Organizaţia Amnesty International a anunţat că loviturile israeliene care l-au ucis pe jurnalistul Issam Abdallah, de la Reuters, şi au rănit alte şase persoane în sudul Libanului pe 13 octombrie au fost probabil un atac direct împotriva civililor care trebuie să fie investigat ca o crimă de război, informează Reuters.

Într-o declaraţie separată, Human Rights Watch a afirmat că cele două lovituri israeliene au fost „în mod evident un atac deliberat contra civililor şi astfel o crimă de război”.

La finalul lunii octombrie, organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF) a ajuns la concluzia că „tirurile au venit din partea de est a locului unde stăteau jurnaliştii, din direcţia frontierei israeliene”, conform Agerpres.

„Două lovituri în acelaşi loc într-un interval de timp atât de scurt (puţin peste 30 de secunde), din aceeaşi direcţie, indică clar ţintirea precisă”, a notat RSF, fără a atribui responsabilitatea atacului în mod categoric armatei israeliene.

Armata şi guvernul libaneze au dat vina pe Israel pentru moartea lui Issam Abdallah. O sursă militară libaneză a declarat pentru Reuters că afirmaţia este susţinută de o evaluare tehnică la sol efectuată după atac.

Abdallah se afla alături de alţi doi jurnalişti Reuters, Maher Nazeh şi Thaer Al-Soudani, precum şi de jurnalişti de la grupurile media Al Jazeera şi AFP.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri