Un ucrainean care a ajutat Rusia să bombardeze restaurantul din Kramatorsk a fost condamnat la închisoare pe viață

Data actualizării: Data publicării:
rusii au atacat un restaurant din ucraina pe 27 iunie
Atacul rus cu rachete asupra oraşului Kramatorsk a distrus Ria Pizza, un restaurant din centrul oraşului. FOTO: Twitter/ Ministerul Apărării din Ucraina

Un ucrainean care a ajutat Rusia să direcţioneze un atac cu rachete asupra unei pizzerii din oraşul Kramatorsk, situat în estul ţării, în iunie anul trecut, a fost condamnat la închisoare pe viaţă, relatează The Guardian.

Treisprezece persoane, inclusiv romanciera şi poeta Victoria Amelina, au fost ucise când o rachetă balistică rusă a aruncat în aer popularul restaurant Ria Pizza, în seara zilei de 27 iunie 2023.

„Un rezident local a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a ghidat atacul cu rachete al ocupanţilor asupra pizzeriei din Kramatorsk”, a anunţat joi Biroul Procurorului General al Ucrainei. Acesta a precizat că bărbatul a fost recrutat pentru a îndeplini această sarcină de către un ofiţer de informaţii din partea controlată de Rusia în regiunea Doneţk (est), care i-a cerut să adune informaţii despre restaurant.

„Condamnatul a fost de acord cu oferta care i s-a făcut. În centrul oraşului, el a observat în parcare maşini cu numere de înmatriculare militare şi militari în restaurant”, menţionează comunicatul.

Bărbatul a înregistrat apoi pe ascuns două videoclipuri de la faţa locului, pe care le-a trimis şefului său prin Telegram înainte de a şterge dovezile acţiunilor sale, se arată în raport.

„Bărbatul a fost condamnat la închisoare pe viaţă cu confiscarea bunurilor pentru înaltă trădare”, a precizat Biroul Procurorului.

De la invazia din februarie 2022, Kievul a desfăşurat o represiune intensă împotriva celor suspectaţi că au ajutat şi au sprijinit forţele ruseşti, mulţi dintre ei în estul şi sudul ţării. ONU a declarat anul trecut că Ucraina a deschis peste 6.600 de dosare penale „pentru colaborare şi alte infracţiuni legate de conflict”.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri