Un val neobișnuit de căldură a lovit Australia. Locuitorii au fost avertizați că se vor înregistra „temperaturi record”

Data publicării:
canicula in australia
Autorităţile din Australia au emis o avertizare de caniculă în sudul ţării. FOTO: Profimedia Images

Autorităţile din Australia au emis o avertizare de caniculă în sudul ţării, unde se vor înregistra temperaturi neobişnuit de ridicate, transmite EFE, citată de Agerpres.

Pe pagina sa de Facebook, Biroul de Meteorologie a precizat că un front de înaltă presiune provoacă această creştere a temperaturilor care a făcut ca 26 de persoane afectate de căldură să ajungă să fie tratate la spital duminică, în timpul unui maraton la Sydney.

„Acest tip de căldură timpurie şi prelungită este foarte rar în septembrie, iar în următoarele zile se aşteaptă să fie depăşite temperaturi record”, a precizat duminică Biroul de Meteorologie într-un comunicat.

Statele afectate sunt Australia de Sud, Victoria şi New South Wales.

Australia s-a confruntat cu cea mai călduroasă iarnă

În urmă cu trei săptămâni, agenţia meteorologică a precizat într-un raport că Australia s-a confruntat anul acesta cea mai călduroasă iarnă - care se întinde din iunie până în august în emisfera sudică - de când a început măsurarea temperaturilor, în 1910.

Biroul a arătat că temperaturile medii zilnice au fost cu 1,53 grade Celsius mai mari decât media istorică şi că toate iernile din 2012 încoace au fost mai calde decât media înregistrată între 1961 şi 1990.

Climatologul de la Universitatea din Melbourne, Andrew King, a afirmat atunci pe X (fostul Twitter) că schimbările climatice provocate de om sunt principalul motiv al acestei creşteri neobişnuite a temperaturilor.

În următoarele luni, Australia se va confrunta cu o creştere a temperaturilor şi cu o vreme mai uscată decât de obicei din cauza El Nino, un fenomen meteorologic natural provocat de curenţii din Oceanul Pacific.

Australia a suferit în ultimii ani secete severe, inundaţii şi incendii forestiere, fenomene datorate în parte încălzirii globale cauzate de excesul de gaze cu efect de seră din atmosferă, conchide EFE.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri