Ungaria: Este scandalos că Bulgaria nu face parte din spațiul Schengen

Data publicării:
peter szijjarto gesticulează
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto. Foto: Profimedia Images

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, aflat, luni, într-o vizită oficială în Bulgaria, a calificat drept „scandalos” faptul că această ţară încă nu este membră a spaţiului Schengen, deși îndeplinește criteriile formale pentru aderare.

Ungaria nu va accepta „standarde duble unde cerinţele clare şi obiective înscrise în acte sunt înlocuite de criterii subiective”, a declarat Szijjarto, la Sofia, la o conferinţă de presă comună cu omologul său bulgar, Nikolai Milkov. Bulgaria îndeplineşte criteriile, aşadar merită să fie membră a spaţiului Schengen, a adăugat ministrul ungar, conform MTI, citată de Agerpres.

„Din cauza abordării pro-migraţie a UE, ţările central-europene trebuie să facă mari eforturi pentru a opri migraţia ilegală”, iar Bulgaria şi Ungaria au făcut amândouă „eforturi peste capacităţile lor” construind garduri la graniţe şi folosind „resurse umane enorme” pentru a opri migraţia ilegală, a mai spus Szijjarto.

Aprovizionarea Ungariei cu gaz natural este sigură datorită unor ţări de tranzit de încredere precum Bulgaria, ţară prin care Ungaria a primit, anul trecut, 4,8 miliarde de metri cubi de gaz, a mai spus ministrul ungar la conferinţa de presă. Potrivit acestuia, având în vedere dubla ameninţare a războiului din Ucraina şi a presiunii migraţiei dinspre sud, cooperarea firească între Budapesta şi Sofia devine şi mai valoroasă.

La capitolul energetic, a continuat Peter Szijjarto, obiectivul strategic este accesarea de noi resurse financiare pentru proiecte cum ar fi dezvoltarea infrastructurii în vederea creşterii rolului gazului azer în regiune.

„Aceasta este o chestiune europeană. Cred că noi, central-europenii, suntem îndreptăţiţi să aşteptăm din partea Uniunii Europene să sprijine construcţia de conducte şi dezvoltarea infrastructurii în vederea securizării unor viitoare livrări de gaze pentru Europa Centrală”, a mai spus şeful diplomaţiei ungare.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri