Uniunea Europeană a adoptat un nou cadru legal pentru a permite transferul datelor personale către SUA

Data actualizării: Data publicării:
Stars and Stripes & EU flag. Metaphor Trump Trade Tariffs on EU imports to USA, Trump steel tariffs, US-EU trade war, US-EU trade barrier, US EU flags
Foto: Profimedia Images

Comisia Europeană a anunţat luni adoptarea unui nou cadru legal pentru a permite transferul datelor personale din UE către SUA, element considerat de importanţă crucială pentru economia digitală, după anularea celor precedente prin decizii ale justiţiei europene, relatează AFP și Agerpres.

"Noul cadrul UE-SUA de protecţie a datelor personale va garanta securitatea fluxurilor de date pentru europeni şi va furniza o securitate juridică companiilor de pe cele două maluri ale Atlanticului", a declarat într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cele două mecanisme juridice instituite anterior pentru a le permite companiilor să transfere aceste date ale europenilor spre SUA au fost invalidate de justiţia europeană - cel mai recent, 'Privacy Shield', printr-o decizie din 2020 - din cauza temerilor legate de supravegherea de către serviciile americane. În martie 2022, preşedintele american Joe Biden şi şefa Comisiei Europene au ajuns la un acord de principiu în privinţa unui nou cadru juridic.

Austriacul Max Schrems, jurist şi activist pentru respectarea vieţii private, iniţiatorul recursurilor precedente în faţa Curţii de Justiţie a UE, a anunţat luni că va sesiza din nou justiţia, apreciind că noul text nu aduce nicio ameliorare în materie de protecţia datelor personale ale europenilor.

"Avem deja opţiuni pentru un nou recurs, deşi ne-am săturat de acest ping-pong juridic. Ne aşteptăm ca acest dosar să fie adus din nou în faţa Curţii de justiţie la începutul anului următor", a menţionat Schrems într-un comunicat.

Noul cadrul juridic prevede garanţii suplimentare ca accesul agenţiilor de informaţii americane, în numele securităţii naţionale, la date colectate în Europa şi transferate sau găzduite în SUA să fie limitate la ceea ce este "necesar" şi "proporţionat". El le oferă de asemenea cetăţenilor europeni o posibilitate de recurs în cazul în care consideră că datele lor personale au fost colectate în mod ilegal de serviciile americane, permiţându-le, dacă este cazul, eliminarea sau corectarea datelor.

"SUA şi-au luat angajamente fără precedent pentru a înfiinţa noul cadru", a spus von der Leyen.

Companiile din domeniul digital au salutat anunţul. Cecilia BOnefeld-Dahl, directoare generală a DigitalEurope, reţeaua de lobby din acest sector, a evocat o "veste bună pentru mii de companii, mari şi mici, care transferă zilnic date de o parte şi de alta a Atlanticului. Fluxurile de date se află la baza exporturilor de servicii ale UE către SUA, care se ridică la 1.000 de miliarde de euro pe an, iar această decizie le va da întreprinderilor mai multă încredere pentru a-şi desfăşura activitatea şi va contribui la creşterea economiilor noastre".

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
De ce nu se afișează Lidia Buble cu iubitul ei, un afacerist de 62 de ani: „Când o să fie să mă mărit, o să...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Christian Bale, o nouă transformare radicală. Actorul, de nerecunoscut pe platourile de filmare de la „The...