Foto Val de arestări în Ecuador. Președintele a declarat război crimei organizate: Sunt peste 20.000 de terorişti

Data actualizării: Data publicării:
GYE-OPERATIVO MILITAR Guayaquil, mi� rcoles 10 de enero del 2024 Un contingente de militares realizaron un operativo tip
Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a declarat miercuri că ţara se află în „stare de război” după câteva zile de violenţe comise de membri ai unor grupuri criminale. Foto: Profimedia Images

ACTUALIZARE Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a declarat miercuri că ţara se află în „stare de război” după câteva zile de violenţe comise de membri ai unor grupuri criminale, al căror număr l-a estimat la „peste 20.000” şi pe care i-a descris drept „terorişti”, notează AFP, preluat de Agerpres.

Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a declarat miercuri că ţara se află în „stare de război” după câteva zile de violenţe comise de membri ai unor grupuri criminale. Foto: Profimedia Images
Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a declarat miercuri că ţara se află în „stare de război” după câteva zile de violenţe comise de membri ai unor grupuri criminale. Foto: Profimedia Images

În represalii la presiunile guvernului, bandele implicate în traficul de droguri au lansat de la începutul săptămânii o ofensivă brutală care s-a soldat cu cel puţin zece morţi. 

„Suntem în stare de război şi nu putem ceda în faţa acestor grupări teroriste”, a declarat Daniel Noboa la Radio Canela după ce marţi a instituit în ţară stare de „conflict armat intern”. 

În baza acestei măsuri, el a ordonat forţelor armate să „neutralizeze” puternicele grupuri criminale având legături cu carteluri ale drogurilor din Mexic şi Columbia. 

Criza a fost declanşată de evadarea, duminică, a lui Adolfo Macias, alias „Fito”, şeful principalei organizaţii criminale din ţară, Los Choneros, deţinut într-o închisoare de înaltă securitate din Guayaquil (sud-vest). 

„Luptăm pentru pacea naţională, luptăm şi împotriva grupărilor teroriste care numără în prezent peste 20.000 de membri”, a adăugat Daniel Noboa, 36 de ani, ales în noiembrie cu promisiunea de a restabili siguranţa în ţară. 

„Nu vom ceda”, a dat asigurări cel mai tânăr preşedinte din istoria ţării. 

Preşedintele ecuadorian a stârnit furia traficanţilor de droguri anunţând construirea de închisori de înaltă securitate în stilul omologului său salvadorian, Nayib Bukele, în „războiul” său împotriva grupărilor criminale. 

„Acest guvern ia măsurile necesare pe care nimeni nu a vrut să le ia în ultimii ani”, a insistat Daniel Noboa, citat de AFP.

-----

Autorităţile din Ecuador au anunţat miercuri arestarea a 70 de suspecţi în cadrul războiului cu crima organizată. Operaţiunile poliţiei au avut loc la o zi după ce mai mulţi bărbaţi înarmaţi au luat cu asalt un post de televiziune în timpul unei transmisiuni în direct.

În raziile din întreaga ţară au fost confiscate de asemenea arme de foc, muniţii, explozivi, dispozitive incendiare şi vehicule, a comunicat poliţia. Au fost eliberaţi trei poliţişti răpiţi de bandele de infractori şi au fost reţinuţi 17 deţinuţi evadaţi, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa, care a decretat luni starea de urgenţă, iar marţi starea de „conflict armat intern”, a emis marţi un decret prin care 22 de grupări infracţionale sunt desemnate ca organizaţii teroriste, iar comandantul armatei, Jaime Vela, a afirmat într-un discurs că „toate aceste grupuri sunt acum obiective militare”.

Situaţia de securitate din Ecuador s-a deteriorat recent, menţionează Reuters.

Marţi, televiziunea TC a fost atacată cu arme, la Guaiaqul, iar mai mulţi jurnalişti şi alţi angajaţi au fost luaţi ostatici. Strigătele şi focurile de armă s-au auzit în direct.

La sfârşitul săptămânii trecute şi începutul celei curente luni au evadat din închisori doi gangsteri - Adolfo Macias, zis Fito, considerat inamicul public numărul 1, lider al grupării criminale Los Choneros, care conform experţilor are circa 8000 de membri, respectiv unul din conducătorii unei alte bande puternice în domeniul drogurilor, Los Lobos.

Rata omorurilor în Ecuador a ajuns anul trecut la 46,5 la suta de mii de locuitori, cea mai înaltă din istoria ţării andine odinioară paşnice şi una din cele mai ridicate din America Latină.

Mai multe bande cu legături cu cartelurile mexicane luptă pentru controlul rutelor de trafic al drogurilor prin Ecuador, care este o ţară importantă de tranzit pentru cocaina din America de Sud.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri