Veto împotriva aderării României la Schengen: o încăpățânare a guvernanților (presa din Austria)

Data publicării:
profimedia-0716278520
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner. Foto: Profimedia Images

Veto-urile naționale au tradiție în Uniunea Europeană. Atâta timp cât există domenii de politică în UE în care este necesară unanimitatea, anumite state vor încerca ocazional să-și afirme interesele prin această tactică, potrivit unei analize a cotidianului național austriac Der Standard

Acțiunea solitară a Austriei împotriva aderării României la spațiul Schengen este totuși unică, pentru că dacă un guvern șantajează UE și își atrage furia statelor membre, atunci ar trebui să știe cel puțin ce scop urmărește și să semnaleze celorlalte state cum își pot ajunge la un acord.

Prin România aproape că nu vin refugiați

Declarațiile ministrului de interne, Gerhard Karner, și ale prietenilor săi ÖVP nu dezvăluie niciun obiectiv. Da, Austria este nemulțumită de politica UE în materie de azil și are motive întemeiate în acest sens. 

Dar nimeni nu poate explica ce legătură are recentul val de cereri de azil cu spațiul Schengen sau chiar cu România. Prin România aproape că nu vin refugiați. Dacă ministrul Karner declară vag că este momentul nepotrivit pentru extinderea Schengen, de ce a fost totuși de acord cu aderarea Croației?

Guvernul de la Viena a declarat că sistemul european de azil a eșuat și poate avea dreptate în privința asta, dar nu face nicio solicitare concretă Comisiei Europene. Faptul că o protecție mai puternică a frontierelor externe este un pilon central al sistemului Schengen este ignorat în mod voit la Viena. Singurul pas în direcția reformei care ar ușura rapid povara Austriei, și anume distribuirea solicitanților de azil în UE, este respins vehement.

Ungaria permite trecerea refugiaților

Mai rău și mai grav, țara care permite trecerea refugiaților și promovează astfel „turismul de azil”, pe care ÖVP îl deplânge cu voce tare este Ungaria. Însă, spre deosebire de guvernul pro-european de la București, cancelarul austriac Karl Nehammer nu îl pedepsește pe premierul autoritar al Ungariei, Viktor Orbán, ci îl curtează fără ca strategia să dea roade.

De ce să antagonizezi restul Europei, să îngreunezi situația multor companii mari și mici care își câștigă banii în România, dar și să pariezi capitalul politic important ale UE? Nici măcar referirea la viitoarele alegeri de land din Austria Inferioară nu se aplică: niciun alegător din Krems sau Zwettl nu va vota cu ÖVP pentru că le-a îngreunat sosirea îngrijitoarelor românce și pentru că a condamnat camioanele la timpi mai lungi de așteptare la graniță.

Abordare metodică fără scrupule

Dreptul de veto pentru extinderea spațiului Schengen este simptomatic pentru un partid care, sub Sebastian Kurz, a acționat fără scrupule, dar de cele mai multe ori metodic. Acest partid a renunțat în prezent, pe lângă moralitate, și la ratiune. Iar ministrul Karner este figura simbolică perfectă pentru politica aceast disfuncțională, care, pe bună dreptate, este apreciată doar de o cincime din electorat.

Citește și: Cum s-a răzgândit în două zile Austria în privința României după un an și jumătate de laude și asigurări de susținere

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri