Victimele abuzurilor sexuale comise de clericii catolici din Portugalia vor primi compensații financiare

Data actualizării: Data publicării:
Catholic couple in church, Lisbon, Portugal, Europe
Scandalurile de abuzuri sexuale au zguduit Biserica Catolică şi în alte ţări, inclusiv în Statele Unite, Irlanda şi Franţa. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Biserica Catolică din Portugalia va compensa financiar victimele abuzurilor sexuale comise în sânul Bisericii, urmând ca sumele de plată să fie stabilite de la caz la caz, a anunţat joi instituţia.

Membrii Conferinţei episcopilor din Portugalia (CEP) s-au reunit începând de luni la Sanctuarul din Fatima, situat în centrul Portugaliei, pentru a discuta, printre alte subiecte, compensaţii pentru victimele abuzurilor, potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Potrivit unui raport publicat în februarie 2023 de o comisie portugheză finanţată de Biserică, cel puţin 4.815 minori au fost abuzaţi sexual de clerici - majoritatea preoţi - pe parcursul a şapte decenii.

Autorii raportului au spus că descoperirile făcute de ei sunt ''vârful aisbergului'', iar conducătorul comisiei, Pedro Strecht, a adăugat că peste 100 de preoţi suspectaţi de abuz sexual au rămas activi în rândul Bisericii.

Luna următoare, Biserica a anunţat câţiva paşi pentru a aborda problema abuzurilor sexuale asupra copiilor, dar a fost criticată sever pentru că nu a adoptat măsuri mai dure.

Liderul CEP, episcopul Jose Ornelas, a spus că adunarea organizaţiei a aprobat în unanimitate acordarea compensaţiei, iar cererile vor fi completate în intervalul iunie-decembrie anul acesta. Un număr de 21 de persoane au solicitat deja compensaţia.

Un comitet va stabili cuantumul care va fi acordat fiecărei victime, iar un fond CRP nou creat va fi folosit pentru a face plăţile, a spus Ornelas.

Criteriile în funcţie de care va fi decisă suma sunt încă în lucru, a spus Ornelas, care a explicat că nu a fost stabilită încă o sumă maximă şi că va fi luată în considerare gravitatea cazurilor.

Scandalurile de abuzuri sexuale au zguduit Biserica Catolică şi în alte ţări, inclusiv în Statele Unite, Irlanda şi Franţa.

În ţara vecină Spania, Biserica a spus în noiembrie că va compensa victimele abuzurilor sexuale chiar şi în cazurile rămase nefinalizate din cauza decesului preotului care a comis fapta, o modificare faţă de poziţia anterioară asupra acestei chestiuni.

Ornelas a spus că vor fi acordate compensaţii şi victimelor portugheze care acuză preoţi în prezent decedaţi.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri