VIDEO Rishi Sunak se mută în 10 Downing Street împreună cu familia. Cum arată interiorul reședinței premierilor britanici

Data publicării:
Rishi Sunak
Rishi Sunak se mută în 10 Downing Street împreună cu familia. Foto: Profimedia

Noul premier britanic Rishi Sunak şi familia sa, proprietari între altele ai unei case în renumitul cartier Kensington din Londra, se vor stabili în 10 Downing Street, a anunţat miercuri Downing Street. Anunţul pune capăt speculaţiilor declanşate marţi, când Rishi Sunak a ţinut primul său discurs ca prim-ministru în faţa 10 Downing Street, fără familia sa.

Dacă predecesoarea lui Liz Truss a fost însoţită, în ultima sa apariţie în faţa "10" de soţul ei şi de cele două fiice adolescente, Rishi Sunak, între timp, era singur. Ceea ce i-a determinat pe comentatori să se întrebe dacă familia lui avea de gând să se mute în Downing Street.

Rishi Sunak şi soţia sa Akshata Murty, multimilionari, părinţi a două fiice, deţin un imobil impunător în circumscripţia primului-ministru în nordul Angliei, o casă în cartierul Kensington din Londra precum şi un apartament în Santa Monica, California. O purtătoare de cuvânt a pus capăt speculaţiilor miercuri: "Se vor muta la numărul 10, unde locuiau înainte", când era cancelar. Şi vor locui la 10, unde "au fost foarte fericiţi", şi nu la 11 (sediul Ministerului de Finanţe), o locaţie mai spaţioasă unde au locuit în special Boris Johnson şi soţia sa Carrie, a menţionat purtătoarea de cuvânt. Averea cuplului Sunak este estimată la 730 de milioane de lire sterline (839 de milioane de euro), potrivit Sunday Times.

Downing Street a devenit reședința oficială a premierilor britanici încă din 1735. De atunci, nu mai puțin de 56 de prim-miniștri au condus țara prin două războaie mondiale, crize financiare și pandemii. Printre cei mai cunoscuți se numără Winston Churchill, Margaret Thatcher, Tony Blair, David Cameron și Boris Johnson.

După ce trec de ușa neagră, premierii britanici și oaspeții lor sunt întâmpinați într-un hol în carouri alb-negru. Urmează apoi o scară elegantă care duce la primul etaj. Pe pereții de culoare galbenă sunt fotografii cu toți premierii britanici de până acum. Aceștia au locuit acolo până în 1997, când Tony Blair a decis să se mute în apartamentele mai spațioase de deasupra Numărului 11, unde stă cancelarul Trezoreriei. Succesorii săi au ales să-i urmeze exemplul, iar acum spațiul de la Numărul 10 este mai degrabă destinat birourilor pentru angajați.

Tony Blair - fost premier al Marii Britanii: Problema este că Downing Street este într-o poziție dificilă, fiind atât imaginea formală a Marii Britanii în mediul extern și locul unde primim oaspeții, cât și un loc de muncă funcțional.

Pe lângă zecile de oameni care intră și ies zilnic din clădire, Downing Street este și casa motanului Larry. Micuța felină a fost adusă acolo în 2011 și a fost, inițial, animalul de companie al copiilor lui David Cameron. Potrivit site-ului oficial al Downing Street, îndatoririle lui Larry includ: „Întâmpinarea oaspeților, inspectarea sistemelor de securitate, testarea mobilierului pentru calitatea somnului, dar și găsirea unei soluții pentru problemele cu șoarecii.”

Larry are o reputație de motan agresiv, în special față de pisica de la Numărul 11, Palmerston. Larry a respins-o chiar și pe Liz Truss, care a încercat să-l mângâie, dar felina i-a întors spatele.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri