Viktor Orban a dezvăluit cât timp mai vrea să conducă Ungaria

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban
Viktor Orban se află la al cincilea mandat de prim-ministru al Ungariei. Foto: Profimedia Images

Premierul ungar Viktor Orban, care este în acest moment cel mai longeviv șef de stat din Uniunea Europeană, plănuiește să rămână la putere până în 2034, potrivit unui raport al site-ului de știri Telex citat de Bloomberg.

Orban, în vârstă de 60 de ani, se află la al cincilea mandat de prim-ministru și a vorbit recent despre dorința sa de a rămâne la putere până în 2030. Acum, premierul Ungariei și-a anunțat noua țintă în cadrul unui discurs anual cu ușile închise susținut în fața suporterilor săi, potrivit Telex, care a citat mai mulți participanți la eveniment.

Orban a intrat în conflict cu UE și SUA în legătură cu eforturile sale de consolidare a puterii fără precedent de când s-a întors la conducerea Ungariei în 2010.

Prim-ministrul Ungariei și-a extins influența asupra tuturor aspectelor vieții în țara pe care o conduce, afectând justiția, afacerile, cultura și educația și construindu-și o mașinărie uriașă de propagandă care l-a ajutat să își izoleze adversarii politici.

UE a blocat fonduri de peste 30 de miliarde de dolari care erau destinate Ungariei din cauza îngrijorărilor legate de corupție și respectarea statului de drept. Relațiile cu SUA s-au răcit și ele după ce Orban a refuzat să adopte un stil mai liberal de conducere și să nu mai aibă relații atât de apropiate cu China și Rusia.

În discursul susținut weekendul trecut, Orban a dezvăluit un plan în 15 etape de îmbunătățire a situației din Ungaria, țară care se confruntă de un an cu o recesiune, un deficit de forță de muncă mare și este unul dintre membrii UE care depind cel mai mult de energia importată din Rusia.

Planul său presupune eforturi de a mări rata de fertilitate, de a moderniza armata și de a înlocui combustibilul nuclear rusesc cu cel franțuzesc pentru singura centrală nucleară a țării, supusă în prezent unui proiect de extindere condus de Rusia.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri