Viktor Orban spune că vrea să dea jos de la putere „elitele liberale și progresiste” la alegerile europarlamentare din 2024

Data publicării:
Viktor Oorban la microfon
Viktor Orban a susținut un discurs la Summit-ul Demografic alături de alți lideri extremiști din Europa. Foto: Profimedia Images

Viktor Orban spune că își dorește ca alegerile europarlamentare din anul viitor să ducă la îndepărtarea „elitelor liberale, progresiste” de la conducerea UE. Premierul extremist al guvernului Ungariei mai spune și că actuala conducere a UE se ocupă de „prostii” în loc să se concentreze pe „dorința” cetățenilor de „a avea o familie și a crește copii”. Orban a făcut declarațiile la Summit-ul Demografic, un forum al extremiștilor europeni în care se discută, la Budapesta, teme obișnuite ale extremei-drepte, precum „familia tradițională”. Printre participanți s-au numărat Giorgia Meloni, Aleksandar Vucici sau Rumen Radev.

„A sosit momentul să înlocuim discursul dominant în Uniunea Europeană, care este condusă de o elită progresistă şi liberală neinteresată de principalele probleme ale cetăţenilor europeni, precum cea a dorinţei de a avea o familie şi a creşte copii”, s-a plâns Orban.

În loc să abordeze aceste probleme, politica europeană se concentrează pe „cote de carbon şi cote LGTBI+”, a susținut el la forumul cu tema „Familia este cheia securităţii”. Orban a acuzat, de asemenea, Parlamentul European că se ocupă de „prostii” şi i-a comparat pe actualii eurodeputaţi cu „sovieticii” care au încercat „să schimbe debitele râurilor”.

„Nu avem nicio şansă de a convinge actualele elite liberale, progresiste - trebuie să le dăm la o parte, dar o asemenea schimbare necesită ca forţele conservatoare pro-familie să preia puterea în cât mai multe state europene”, a mai spus premierul ungar, potrivit agenţiei MTI. „Avem totul pentru a schimba balanţa puterii în avantajul nostru la alegerile europarlamentare de anul viitor”, crede Orban.

Vorbind despre politica demografică a Ungariei, el a enunţat măsurile de stimulare a natalităţii, în special stimulente financiare şi fiscale acordate familiilor, deşi a admis că acestea nu sunt suficiente, prin urmare a promis schiţarea a ceea ce a numit un „program 2.0” al politicii de susţinere a familiei.

La rândul ei, şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, a apreciat că este nevoie de măsuri la nivelul Uniunii Europene pentru creşterea natalităţii, avertizând că, în lipsa acestora, blocul european riscă să intre în colaps. Ea a respins ideea conform căreia scăderea natalităţii poate fi compensată prin imigraţie, deşi a subliniat că „ceva imigraţie legală poate fi benefică economiilor europene”.

„Trebuie să apărăm familia, pe Dumnezeu şi tot ce formează civilizaţia noastră, şi nu trebuie să cădem în ideea că oricine vorbeşte despre acestea este un retrograd”, a mai spus Giorgia Meloni.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri