Vizită dificilă a lui Zelenski în SUA, în plină bătălie pentru buget. Ucraina primește armament, dar nu și rachete cu rază lungă

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski. în Congresul SUA.
Volodimir Zelenski. în Congresul SUA. Foto: Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face o vizită dificilă în SUA, în condițiile în care unii parlamentari americani se opun alocării de noi fonduri pentru Ucraina. Este un contrast puternic cu vizita de acum 9 luni, când liderul de la Kiev a fost primit ca un erou în Congresul SUA, relatează The Guardian.

ACTUALIZARE 10.30. Casa Albă a anunţat joi că Statele Unite vor livra Ucrainei „importante” mijloace de apărare aeriană, dar preşedintele Joe Biden nu doreşte să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune solicitate de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Preşedintele american „a decis că nu va furniza ATACMS, dar nu a exclus această posibilitate în viitor”, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, în cadrul unei conferinţe de presă.


Zelenski a fost aplaudat în picioare atunci când a rostit un discurs la o ședință comună a Congresului, în decembrie 2022. De data aceasta, el s-a adresat Senatului într-o ședință cu ușile închise, ia republicanii din Camera Reprezentanților au respins cererea lui Zelenski de a se adresa din nou camerelor reunite ale Congresului. De asemenea, ar fi refuzat un briefing al administrației privind Ucraina, potrivit surselor publicației.

Zelenski a ajuns pe Colina Capitoliului în mijlocul unei bătălii acerbe pentru buget, care ar putea declanșa blocarea activităților publice ale SUA, și s-a confruntat cu discuții dificile atunci când s-a întâlnit cu liderii Congresului, în spatele ușilor închise. Republicanii au propus un proiect de buget intermediar care nu include finanțare pentru Ucraina, o omisiune pe care liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a numit-o „o insultă la adresa Ucrainei și un cadou pentru Putin”.

„Nu mă pot gândi la o primire mai proastă pentru Zelenski”, a spus Schumer.

Conducerea republicană a Senatului este în general pro-ucraineană, dar partidul este mai divizat în Camera Reprezentanților, al cărei președinte, Kevin McCarthy, se confruntă cu un grup de dreapta ostil sprijinului militar pentru Kiev. McCarthy a spus clar că va aborda cu scepticism cererea lui Biden pentru o finanțare de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Este Zelenski ales în Congres? Este președintele nostru? Nu cred că trebuie să promit nimic și cred că am întrebări pentru el”, a spus McCarthy pentru ABC News.

„Unde este responsabilitatea pentru banii pe care i-am cheltuit deja? Care este planul pentru victorie? Cred că asta vrea să știe publicul american”, a adăugat McCarthy.

Democrații au spus și ei că își vor pune întrebări, dacă delegația ucraineană va cere tehnologie pentru drone. Liderii de partid se tem să furnizeze sisteme de armament care ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, iar surse din Congres spun că Zelenski va fi interogat cu privire la rolul Kievului în recentele atacuri asupra Moscovei și a altor ținte din Rusia.

După vizita la Capitoliu, Zelenski merge la Pentagon pentru o întâlnire cu secretarul Apărării, Lloyd Austin, și șefului Statului Major al SUA, generalul Mark Milley.

Apoi urmează să se întâlnească la Casa Albă cu Joe Biden. Președintele SUA este de așteptat să anunțe un nou pachet de ajutor militar de 325 de milioane de dolari cu ocazia vizitei, dar se pare că pachetul nu va include rachetele Atacms cu o rază de acțiune de 300 de kilometri pe care le-a cerut Ucraina.

Kievul vrea astfel de rachete pentru a lovi în spatele liniilor rusești, pentru a le perturba aprovizionarea și a demoraliza trupele inamice. Zelenski a declarat marți pentru CNN că este sigur că negocierile sunt „pe ultima sută de metri”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a declarat miercuri că problema nu a fost rezolvată.

„Rachetele Atacms sunt în negociere. Continuăm să avem discuții despre acel sistem de armament, dar nu a fost luată nicio decizie”, a spus Kirby.

Oficialii americani au spus în mai multe rânduri că Pentagonul are îngrijorări cu privire la numărul de Atacms pentru nevoile de apărare ale SUA, iar Casa Albă vrea să se asigure că nu furnizează arme care ar putea fi folosite pentru a lovi teritoriul Rusiei, de teamă ca acest lucri să nu fie considerat de Moscova o implicare directă.

Marc Polymeropoulos, un fost ofițer din cadrul CIA, a spus că dacă rachetele nu vor fi date ucraienilor, acesta ar fi considerat „un eșec nefericit” al administrației.

„Este corect să întrebăm dacă chiar vor ca Ucraina să învingă sau pur și simplu îi forțează să se apropie de masa negocierilor. Acest lucru arată timiditatea SUA, iar Rusia o va aprecia în consecință”, a spus el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri