Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că e de acord cu o inspecție la centrala nucleară de la Zaporojie

Data publicării:
combo vladimir putin si emmanuel macron discutand
Emmanuel Macron a vorbit la telefon cu Vladimir Putin.Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat vineri la telefon despre situația de la centrala nucleară de la Zaporojie. Macron a cerut o inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie atomică la centrală, iar Puțin a fost de acord, potrivit președinției franceze. Informația a fost confirmată și de Kremlin.

Conform versiunii prezentate de Kremlin asupra desfăşurării acestei discuţii, preşedintele Putin a spus că bombardarea centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse - creează riscul unei „catastrofe de mare anvergură care ar putea conduce la contaminarea radioactivă a unor vaste teritorii”.

Moscova și Kievul se acuză reciproc pentru bombardamentele din zona centralei nucleare.

Cei doi preşedinţi au convenit asupra necesităţii ca o echipă a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să fie trimisă la acea centrală, mai spune Kremlinul.

Palatul Elysee a dat de asemenea un comunicat în care spune că Macron „a subliniat încă o dată îngrijorarea față de riscurile pe care le prezintă situația de la centrala nucleară Zaporojie” și a cerut trimiterea cât mai curând posibil a unei misiuni de experți ai AIEA, în condițiile convenite de Ucraina și ONU.

„Președintele Federației Ruse i-a anunțat Președintelui Republicii acordul său cu privire la desfășurarea acestei misiuni și metodele menționate”, potrivit comunicatului.

Agenția ucraineană Energoatom a avertizat vineri că rușii pregătesc o operațiune „false flag” la centrala nucleară de la Zaporojie. Potrivit The Kiyv Independent, compania ucraineană de stat a anunțat că rușii au adus o echipă TV la centrală pentru a se întâlni cu agenții FSB, după care trupele ruse au bombardat centrul de instruire al centralei electrice.

Energoatom a anunţat de asemenea că forţele ruse intenţionează să întrerupă funcţionarea blocurilor energetice de la centrala nucleară Zaporojie şi să le deconecteze de la reţeaua de energie electrică a Ucrainei, informează Reuters. Într-o declaraţie, Energoatom a explicat că Rusia, care controlează centrala nucleară din sudul Ucrainei, se pregăteşte să pună în practică o „provocare pe scară largă” acolo.

De partea sa, Rusia a acuzat joi Ucraina că pune la calea o „provocare” la centrala de la Zaporojie. Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear, notează Agerpres.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri