Vucici acuză „o țară importantă” că vrea să „influențeze procesul electoral în Serbia”. Observatorii spun că alegerile au fost fraudate

Data publicării:
Aleksandar Vucici
Aleksandar Vucici. Foto: Profimedia Images

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, a acuzat, joi, „o țară importantă” că vrea să „influențeze procesul electoral în Serbia”, ca răspuns la o întrebare cu privire la reacția Germaniei după alegerile de duminică. Alegerile au fost câștigate de partidul său dar au fost marcate de fraude, potrivit observatorilor, și i-au scos pe sârbi în stradă.

„Serbia a votat, dar @osce_odihr raportează abuzuri de resurse publice, intimidări de alegători şi cazuri de cumpărare de voturi. Este inacceptabil pentru o ţară având statutul de candidat la UE”, a postat, luni, pe Twitter, ministerul de externe de la Berlin, la câteva ore după un raport sever al misiunii internaţionale de observare conduse de OSCE, Parlamentul European şi Consiliul Europei.

Potrivit misiunii, au fost observate „cazuri de nereguli grave, mai ales cumpărări de voturi şi voturi multiple”.

„Ce încearcă Germania să facă în Serbia?”, l-a întrebat, joi, pe Vucici un jurnalist al postului pro-putere Pink TV, evocând o „retorică agresivă” a unor eurodeputaţi germani. „Cred că instituţiile noastre pregătesc o scrisoare importantă cu privire la influenţa şi ingerinţa unei ţări importante în procesul electoral din Serbia”, a răspuns Vucic.

„Cred că scrisoarea va fi terminată în zece zile, până la Anul Nou, şi pe urmă, înainte de Crăciunul ortodox (7 ianuarie, n. red.), vom putea să o trimitem lumii întregi să vadă cum are loc acest gen de ingerinţă”, a adăugat preşedintele, aflat într-o vizită pe şantierul unui viaduct la Vrbas, în nordul ţării.

Conform rezultatelor preliminare anunţate de Comisia Electorală (RIK), partidul prezidenţial SNS (populist, extrema dreapta) a întrunit 46,7% din voturi, iar opoziţia unită sub titulatura „Serbia împotriva violenţei” (SPN) a obţinut 23,5%.

SPN denunţă fraude şi cere anularea scrutinului, iar joi a trimis o scrisoare deschisă instituţiilor europene cerându-le să organizeze o anchetă internaţională cu privire la aceste alegeri.

„Alegerile se vor finaliza conform procedurilor”, a spus Vucici. „Alegerile legislative până la 30 decembrie şi alegerile municipale, poate puţin mai târziu”, a adăugat el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri