Washingtonul crede că Xi Jinping nu a știut de misiunea de spionaj a balonului chinezesc

Data publicării:
Balon de spionaj al Chinei în timp ce este distrus de armata americană.
O nouă analiză a obiectelor zburătoare neidentificate care au survolat spaţiul aerian japonez în ultimii ani sugerează "puternic" că este vorba de baloane spion chineze, potrivit Ministerului japonez al Apărării. Foto: Profimedia Images

Președintele Chinei, Xi Jinping, nu ar fi știut de misiunea balonului de spionaj care a traversat teritoriul Statelor Unite, săptămâna trecută, se arată într-un raport prezentat în Congresul american, scrie CNN.

Potrivit raportului, balonul este o componentă a unui program extins de spionaj al armatei chineze, de care președintele știe, însă acesta nu ar fi la curent cu operațiunile de zi cu zi.

"Problema cu sistemul centralizat de putere practicat sub conducerea lui Xi Jinping constă în lipsa delegării de responsabilităţi către eşaloanele inferioare", spune analistul militar Drew Thompson.

Asta înseamnă că oficialii de rang inferior care ar fi putut evalua riscurile misiunii şi cere anularea acesteia nu au avut puterea de a face acest lucru, pentru că nu li se permite o asemenea autonomie de decizie.

"Din cauza personalităţii sale, el vrea un control absolut. Xi Jinping nu permite niciun fel de autonomie", spune şi Alfred Wu, profesor de Ştiinţe Politice.

O altă cauză pentru care balonul ar fi întreprins o misiune atât de riscantă din punct de vedere politic ar fi lipsa de reacţie, de până acum, a altor state.

"Republica Populară Chineză are o flotă întreagă de baloane pe care le foloseşte în misiuni de supraveghere", a declarat o sursă din Departamentul de Stat al SUA, pentru CNN. Aceste baloane "au zburat deasupra a peste 40 de ţări, de pe cinci continente", a adăugat sursa.

"Prin urmare, cei care conduc aceste programe au devenit tot mai curajoşi şi au început să testeze trasee noi. Este posibil ca ei să nu fi primit multă atenţie din partea unor autorităţi care să evalueze şi riscurile politice", spune şi Dali Yang, un specialist în Ştiinţe Politice de la Universitatea Chicago.

Balonul de spionaj a fost distrus, sâmbăta trecută, de un avion de vânătoare, la ordinul preşedintelui Joe Biden.

China susţine în continuare că balonul a fost unul meteorologic care a fost deviat de la traseul său din cauza vântului.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri