WSJ: Europenii devin tot mai săraci și cumpără mai puțină mâncare, pentru a face economie. Care este situația în SUA

Data publicării:
euro si harta europei
Economia Europei încetinește pe zi ce trece, iar europenii devin tot mai săraci. FOTO: Profimedia Images

Economia Europei încetinește pe zi ce trece, iar europenii devin tot mai săraci. Este concluzia unei analize The Wall Street Journal, care arată că salariile încep să scadă, inflația crește, iar populația este îmbătrânită. Din această cauză, francezii fac economie cu vinul roșu, spaniolii cu uleiul de măsline, iar nemții la carne. În tot acest timp, economia Statelor Unite prosperă.

Cei de la The Wall Street Journal, potrivit Economedia, au analizat situația economică în Europa și au ajuns la concluzia că europenii devin tot mai săraci. Dacă ne uităm la ultimii 15 ani, economia în Zona Euro abia a crescut cu șase procente până acum, comparativ cu Statele Unite ale Americii, unde s-a înregistrat o creștere economică de 83%.

În ceea ce privește consumul, europenii par să fie ceva mai chibzuiți față de anii trecuți. Dacă în urmă cu 15 ani Uniunea Europeană realiza cam 25% din totalul cheltuielilor de consum la nivel mondial, fiind la egalitate cu Statele Unite, acum procentul a scăzut la 18%.

Salariile au scăzut în multe state europene

Salariile, din 2019 și până acum, au scăzut în multe state europene, mai exact, cu aproximativ trei procente în Germania, Italia și Spania și cu 6% în Grecia. Asta în timp ce, în aceeași perioadă, salariile din SUA au crescut. Așa se face că acum, odată cu creșterea inflației, europenii au ajuns să strângă cureaua.

Potrivit sursei citate, francezii mănâncă mai puțin foie-gras și beau mai puțin vin roșu. Spaniolii se zgârcesc cu uleiul de măsline, iar in Germania, consumul de carne și de lapte a scăzut la cel mai mic nivel din ultimele trei decenii.

Așadar, inflația a crescut, salariile au scăzut, iar economiștii se așteaptă chiar ca presiunea asupra populației să fie și mai mare în următoarea perioadă, pentru că ar urma creșteri de taxe, care deja vedem că sunt destul de mari în țările din Europa, dacă ar fi să facem o comparație cu SUA.

Populația tot mai îmbătrânită a Europei, care preferă tot mai mult timp liber, a făcut ca productivitatea statelor europene să nu mai fie de invidiat. Apoi, au venit, pe rând, pandemia, războiul din Ucraina și criza energetică.

Partenerii noștri