Xi Jinping a numărat întâlnirile cu Putin: „Ne-am văzut de 42 de ori. Am dezvoltat o prietenie profundă”

Data actualizării: Data publicării:
China Belt and Road Forum
Putin și Xi Jinping au discutat mai bine de trei ore. Foto: Profimedia Images

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri, în timpul unei vizite la Beijing, că ameninţările şi conflictele din lume „întăresc” relaţia ţării sale cu China, relatează AFP, potrivit News.ro.

„În ceea ce priveşte impactul factorilor externi şi al conflictelor asupra dezvoltării relaţiilor ruso-chineze, toţi aceşti factori externi sunt ameninţări comune care întăresc cooperarea dintre Rusia şi China”, a afirmat el.

Vladimir Putin s-a declarat „optimist” în ceea ce priveşte „perspectivele” de cooperare cu aliatul său chinez, un partener indispensabil pentru Moscova într-un moment în care sancţiunile internaţionale apasă asupra economiei ruseşti.

Liderul rus s-a exprimat în cadrul unei conferinţe de presă, la câteva ore după o întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping, care a salutat încrederea „în creştere” între Beijing şi Moscova.

Peste 40 de întâlniri în 10 ani

„Încrederea politică reciprocă între cele două ţări este în continuă creştere”, i-a spus el aliatului său rus, potrivit agenţiei oficiale Xinhua, într-un moment în care cei doi lideri îşi afişează unitatea în faţa Occidentului.

Potrivit aceleiaşi surse, Xi Jinping a îndemnat ca cele două ţări să „protejeze echitatea internaţională” şi „dreptatea”, subliniind „coordonarea lor strategică strânsă şi eficientă”.

Xi a reamintit că s-a întâlnit cu Putin de 42 de ori în ultimul deceniu şi că a „dezvoltat o bună relaţie de lucru şi o prietenie profundă” cu omologul său.

Cei doi lideri s-au întâlnit la Palatul Poporului, în marja forumului Noile Drumuri ale Mătăsii de la Beijing, care are loc în timp ce ochii lumii se îndreaptă spre războiul dintre Israel şi Hamas.

Sancţionată puternic de Occident pentru ofensiva sa împotriva Ucrainei, Rusia caută să îşi consolideze legăturile deja strânse cu China, care pare să fi preluat aascendentul în relaţiile lor bilaterale.

„Ne opunem sancțiunilor unilaterale”

Vladimir Putin este invitatul de onoare al forumului, la care participă reprezentanţii a circa 130 de ţări, în special din Sudul global. Este prima sa vizită la o mare putere mondială de la invazia din Ucraina din februarie 2022, care a izolat Rusia pe scena internaţională.

În deschiderea forumului, Xi Jinping a denunţat „confruntarea blocurilor”.

„Ne opunem sancţiunilor unilaterale, coerciţiei economice, decuplajului şi reducerii legăturilor economice”, a declarat liderul chinez.

Pe fondul tensiunilor cu Beijingul, unii lideri politici din Europa şi din Statele Unite pledează pentru „decuplarea” de China, adică tăierea tuturor legăturilor economice cu gigantul asiatic sau cel puţin limitarea dependenţei de acesta.

Beijingul nu se va angaja în „confruntări ideologice, jocuri geopolitice sau confruntări între blocuri”, a dat asigurări Xi Jinping.

O cooperare „echitabilă”

Moscova şi Beijingul „împărtăşesc dorinţa unei cooperări echitabile în lume”, a declarat Vladimir Putin într-un discurs, salutând „succesul” Noilor Drumuri ale Mătăsii.

Fostul premier francez Jean-Pierre Raffarin, prezent la forum în calitate de trimis special al preşedintelui Emmanuel Macron, a părăsit sala cu puţin timp înainte de începerea discursului lui Putin, potrivit jurnaliştilor prezenţi la faţa locului.

În timpul întâlnirii sale ulterioare cu „prietenul său drag” Xi Jinping, liderul de la Kremlin a subliniat importanţa unei „coordonări strânse în materie de politică externă” în „condiţiile dificile actuale”, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

China este cel mai mare partener comercial al Rusiei, schimburile comerciale atingând anul trecut un nivel record de 190 de miliarde de dolari. Miercuri, Xi a reiterat obiectivul de 200 de miliarde de dolari stabilit de cele două ţări pentru acest an.

De asemenea, el a apărat Noile Drumuri ale Mătăsii, un vast proiect de infrastructură promovat de Beijing în aproximativ o sută de ţări, susţinând că acesta va „da un nou impuls economiei mondiale”.

Acest forum de la Beijing intervine într-un moment de război între Israel şi Hamas.

Miercuri, Vladimir Putin a calificat drept o „tragedie” atacul care a ucis sute de persoane într-un spital din Gaza în ziua precedentă, în timp ce China s-a declarat „şocată” şi a condamnat „cu fermitate” atacul.

Editor : A.R. | R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri