Xi Jinping a vizitat Xinjiang, regiunea unde este acuzat de genocid împotriva uigurilor

Data publicării:
CHINA-XINJIANG-URUMQI-XI JINPING-INSPECTION (CN)
China este acuzată că a pus un milion de uiguri în „lagăre de muncă forțată” amenajate pentru îndoctrinare politică. Foto: Profimedia Images

Președintele chinez Xi Jinping a vizitat săptămâna aceasta Xinjiang, prima călătorie din ultimii opt ani în regiunea din nord-vestul țării, unde Statele Unite au acuzat China de genocid împotriva minorității uigure, în majoritate musulmane, scrie Reuters.

De marți până vineri, președintele chinez a vizitat mai multe locuri din Xinjiang, inclusiv o plantație de bumbac, o zonă comercială și un muzeu, a informat postul de stat CCTV într-un buletin de știri de 34 de minute, difuzat vineri, după ce Xi a părăsit regiunea.

Statele Unite interzic importurile de bumbac din Xinjiang din cauza preocupărilor legate de încălcarea drepturilor omului și utilizarea muncii forțate. China a negat în mod repetat orice maltratare a uigurilor.

O fotografie realizată de agenția oficială de presă Xinhua îl arată pe președintele Xi fără mască înconjurat de locuitori care zâmbeau și aplaudau, mulți dintre ei părând a fi uiguri purtând costume tradiționale.

Xi i-a îndemnat pe oficialii din Xinjiang să asculte oamenii pentru a le câștiga inimile și a-i menține uniți. El a subliniat, de asemenea, că măsurile de securitate care vizează menținerea stabilității sociale ar trebui să devină regulate.

CCTV l-a citat, de asemenea, pe Xi spunând că practicile islamice trebuie să se conformeze sensibilității chineze și că Xinjiang trebuie să pregătească o echipă de reprezentanți religioși „de încredere din punct de vedere politic”.

Xinjiang a fost scena unor violențe sporadice antiguvernamentale înaintea unei represiuni despre care ONU a spus în 2018 că a pus un milion de uiguri în „lagăre de muncă forțată” amenajate pentru îndoctrinare politică.

China a negat inițial existența oricăror tabere, apoi a spus că a înființat „centre de formare profesională” cu cămine în care oamenii se pot autoînregistra „voluntar” pentru a învăța despre drept, limba chineză și competențe profesionale. S-a spus că în 2019 toți stagiarii „au absolvit”.

Xinjiang nu a raportat niciun atac violent de la înființarea centrelor.

„Scopul călătoriei lui Xi în Xinjiang este de a vedea rezultatele politicilor pe care le-a pus în aplicare în ultimii ani pentru a stabiliza Xinjiang și de a concluziona că abordarea și strategia lui pentru Xinjiang au avut succes”, a spus Li Mingjiang, profesor asociat la Şcoala de Studii Internaţionale Rajaratnam din Singapore.

Călătoria marchează prima apariție publică a lui Xi de când a vizitat Hong Kong pentru aniversarea de 1 iulie, care marchează 25 de ani de stăpânire chineză asupra fostei colonii britanice, un alt teritoriu în care Beijingul și-a înăsprit dramatic controlul în urma protestelor uneori violente pro-democrație și anti-China din 2019.

Ultima vizită raportată a lui Xi în Xinjiang a fost în 2014, când a cerut o „luptă totală împotriva terorismului, infiltrației și separatismului”. Autoritățile locale și-au intensificat ulterior eforturile de urmărire, control și reeducare a uigurilor.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri