Zelenski: Ucraina nu va participa la summitul G20 dacă Putin va fi prezent

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Ucraina nu va lua parte la summitul G20 din Indonezia, care va avea loc pe 15 și 16 noimebrie, dacă Vladimir Putin va fi prezent acolo, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Ukrainska Pravda.

„Nu sunt la curent cu cine participă la summitul G20. Poziția mea personală și a Ucrainei este că, dacă liderul Federației Ruse participă, atunci Ucraina nu va participa. Vom vedea cum se va întâmpla în viitor”, a declarat Zelenski, în cadrul unui briefing comun cu Katerina Sakellaropoulou, președintele Greciei.

Zelenski a precizat că joi, în timpul unei convorbiri telefonice cu Joko Widodo, președintele Indoneziei, Ucraina a fost din nou invitată la summitul G20.

„Am fost invitați din nou astăzi. Vom aștepta și vom vedea – mai sunt doar câteva zile”, a adăugat el.

El a fost invitat la summit, deşi Ucraina nu este membră a G20, şi până în prezent susţinuse că ar fi urmat să participe, cel puţin prin videoconferinţă.

Vladimir Putin a fost invitat de preşedintele indonezian Joko Widodo să participe la summitul din insula Bali, dar nu a precizat până în prezent dacă va fi prezent acolo.

Indonezia a fost supusă unor puternice presiuni occidentale pentru a nu-l invita pe Putin la summitul G20, dar această ţară a ales să-şi menţină o poziţie neutră faţă de conflictul provocat de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că şi chiar dacă va participa la acest summit nu vede ''necesitatea'' unei întrevederi acolo cu omologul său american Joe Biden, care afirmase anterior că nici el nu vede ''vreo raţiune'' de a se întâlni acum cu liderul de la Kremlin.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri