Zelenski demite toți comisarii militari. “Cinismul şi corupţia reprezintă trădare", spune președintele Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
președintele Ucrainei înconjurat de militari, într-o vizită la o bază militară
"Sistemul trebuie să fie condus de oameni care ştiu că în vremuri de război, cinismul şi corupţia reprezintă trădare", a spus preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri demiterea tuturor oficialilor regionali responsabili cu recrutarea militară, pe fondul suspiciunilor care indică un sistem de corupţie ce permite recruţilor să evadeze din armată, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.

"Îmbogăţirea ilegală, legalizarea fondurilor obţinute ilegal, profituri ilicite, transportul ilegal peste graniţă al recruţilor. Soluţia noastră: demitem toţi comisarii militari", a anunţat Zelenski pe Telegram, după o anchetă anticorupţie.

Preşedintele ucrainean a afirmat că au fost declanşate 112 cercetări penale în urma unei inspecţii realizate de organele anticorupţie ucrainene, serviciile de securitate (SBU) şi procuratură.

"Sunt abuzuri în diferite regiuni. Doneţk, Poltava, Vinita, Odesa, Kiev", a denunţat el, cerându-i comandantului-şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, să înlocuiască oficialii demişi cu veterani ai războiului declanşat de Rusia.

"Sistemul trebuie să fie condus de oameni care ştiu că în vremuri de război, cinismul şi corupţia reprezintă trădare", a mai spus preşedintele ucrainean.

Potrivit acestuia, recrutarea militară trebuie organizată de "soldaţi care au fost pe front sau care nu mai pot fi în tranşee pentru că şi-au pierdut sănătatea sau un membru".

"Corupția în recrutarea militară va fi eliminată. Șefii tuturor centrelor regionale de recrutare vor fi concediați și înlocuiți cu războinici curajoși care și-au pierdut sănătatea în prima linie, dar și-au păstrat demnitatea. Decizia a fost aprobată în ședința de astăzi a NSDC.", spune Zelenski pe rețeaua de socializare X.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a promis că îi va pedepsi pe cei vinovaţi de fapte de corupţie şi le-a cerut altora "să meargă pe front" dacă vor "să-şi păstreze tresele şi să-şi demonstreze demnitatea".

La sfârşitul lunii iulie, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea unui fost comisar din armată, responsabil cu mobilizarea, suspectat că şi-ar fi cumpărat o vilă pentru aproximativ 4 milioane de euro în Spania, în timpul invaziei ruse în Ucraina.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri