Zelenski i-a revocat cetăţenia ucraineană oligarhului Viktor Medvedciuk, zis "Prinţul Întunericului" şi cumătru cu Vladimir Putin

Data publicării:
Vladimir Putin dă mâna cu apropiatul său Viktor Medvedciuk la o întâlnire din 2019.
Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Putin, era văzut de ruși ca un posibil succesor al lui Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia Images

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat marţi seară că i-a retras cetăţenia ucraineană bogatului om de afaceri Viktor Medvedciuk, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, acuzat de Kiev de înaltă trădare în favoarea Rusiei, informează Agerpres.

"Pe baza documentelor pregătite de serviciile de securitate şi de Serviciul de stat pentru migraţie şi în conformitate cu Constituţia statului nostru, am decis să retrag cetăţenia a patru persoane", Medvedciuk şi alţi trei oameni politici, a spus şeful statului ucrainean.

Viktor Medvedciuk, în vârstă de 68 de ani, a fost predat Rusiei într-un schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova la sfârşitul lunii septembrie 2022, după ce a fost închis timp de mai bine de cinci luni în Ucraina.

Fostul deputat născut în Siberia a fost considerat omul lui Vladimir Putin în Ucraina, unde i-a apărat interesele mai bine de 20 de ani.

Cunoscut şi după porecla de "Prinţul Întunericului", Medvedciuk este cumătru cu Vladimir Putin, care i-a fost naş fiicei sale Darya.

Medvedciuk era văzut de ruși ca un posibil succesor al lui Volodimir Zelenski în cazul în care aceștia ar fi capturat capitala Kiev la începutul invaziei.

Viktor Medvedciuk a fost prins de forţele speciale ucrainene pe 12 aprilie, după ce fugise din arestul la domiciliu în care fusese plasat.

Medvedciuk a fost supus și sancţiunilor SUA pentru rolul său în anexarea Crimeei în 2014.

Decizia anunţată marţi seara de preşedintele Zelenski îi priveşte, de asemenea, pe Taras Kozak, Renat Kuzmin şi Andri Derkatci, toţi trei politicieni ucraineni suspectaţi de legături importante cu Rusia.

"Dacă deputaţii poporului aleg să slujească nu poporului ucrainean, ci ucigaşilor care au venit în Ucraina, atunci acţiunile noastre vor fi pe măsură", a afirmat Volodimir Zelenski în discursul său.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri