Zelenski îl invită pe Trump în Ucraina pentru o lecție de diplomație și spune că în 24 de minute îi explică cum e cu războiul

Data actualizării: Data publicării:
zelenski si trump
Zelenski îl invită pe Trump în Ucraina pentru o lecție de diplomație. FOTO: Profimedia Images

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a invitat duminică pe fostul preşedinte american Donald Trump în ţara sa pentru o lecţie de diplomaţie în vreme de război. Într-un interviu din septembrie, Trump s-a lăudat că dacă va fi reales ar rezolva războiul din Ucraina în 24 de ore. Acum, Zelenski spune că are nevoie de doar 24 de minute ca să îi arate că asta nu e posibil.

Referindu-se la faptul că Trump s-a lăudat că ar putea pune capăt invaziei Rusiei din Ucraina în 24 de ore dacă este reales, Zelenski a spus că principalul candidat republican la alegerile prezidenţiale ar trebui să vină să vadă situaţia cu propriii lui ochi.

"Fostul preşedinte Trump a spus că în circa 24 de ore se poate descurca şi încheia războiul. Ce pot eu să spun? Este foarte binevenit", a declarat Zelenski duminică pentru emisiunea "Meet the Press" de pe canalul NBC.

"Îl invit pe preşedintele Trump. Dacă vine aici, voi avea nevoie de 24 minute - da, 24 de minute, nu mai mult. Da. Nu mai mult. 24 de minute pentru a-i explica preşedintelui Trump că nu poate gestiona acest război", a adăugat el, scrie Agerpres.

"Trump nu poate aduce pacea din cauza lui Putin. Dacă - pentru că întotdeauna există un 'dacă' - dacă nu încearcă şi dacă nu este gata să dea teritoriul nostru acestui om îngrozitor, dacă nu este gata să renunţe la independenţa noastră, el nu poate să se descurce. Da", a afirmat Volodimir Zelenski.

Într-un interviu în septembrie, Trump a afirmat că va rezolva războiul din Ucraina în 24 de ore dacă va fi reales. El a oferit puţine detalii despre modul în care ar îndeplini această sarcină, spunând: "Nu, nu, nu: "Dacă vă spun exact, îmi pierd toate atuurile de negociere". "I-aş spune anumite lucruri lui Putin. I-aş spune anumite lucruri lui Zelenski", a declarat Trump la acea vreme, adăugând că ar "face o înţelegere corectă pentru toată lumea".

Alţi candidaţi prezidenţiali republicani au vizitat Ucraina şi s-au întâlnit cu Zelenski în timpul campaniilor lor, inclusiv fostul guvernator de New Jersey Chris Christie şi fostul vicepreşedinte Mike Pence, care între timp şi-a suspendat campania pentru 2024.

Zelenski a mai spus că nu a avut niciun contact cu Trump de când fostul preşedinte american a încetat din funcţie, în ianuarie 2021. Preşedintele ucrainean a insistat că, atunci când vine vorba de sprijinul pentru Ucraina, nu contează doar opinia liderilor americani, ci şi cea a poporului american.

"Nu depinde doar de preşedinte din punct de vedere instituţional. Cred că depinde de opinia americanilor, a societăţii voastre. Cred că asta este cel mai important", a declarat el. "Cred că este importantă în Statele Unite şi în U.E. atitudinea oamenilor obişnuiţi pur şi simplu. Este vorba de sprijinul lor. Este vorba de banii lor. Depinde de ei". El a adăugat: "Ştiu că ei susţin Ucraina, ne iubesc. Şi, într-adevăr, ei înţeleg războiul nostru dificil, dificil împotriva Rusiei".

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri