Zelenski le-a transmis liderilor G7 că promisiunile de securitate nu pot înlocui aderarea Ucrainei la NATO

Data publicării:
Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări, joi, că Ucraina nu are nimic de-a face cu prăbuşirea avionului lui Prigojin. Foto: Profimedia Images

Garanțiile de securitate din partea țărilor din G7 „sunt foarte importante pentru ucraineni”, dar nu pot înlocui aderarea Ucrainei la NATO, a afirma miercuri președintele Volodimir Zelenski, la Vilnius.

„Garanţiile de securitate sunt foarte importante pentru poporul ucrainean, dar este vorba de garanţii pentru Ucraina în vederea aderării la NATO” şi nu „în locul (aderării la NATO)”, a subliniat el în cadrul unei conferinţe de presă comune la Vilnius cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, înaintea Consiliului NATO-Ucraina, un nou forum organizat pentru prima dată în contextul summitului aliat de la Vilnius.

„Cea mai bună garanţie pentru Ucraina este să fie în NATO”, a spus Zelenski, exprimându-şi încrederea că ţara sa se va alătura Alianţei Nord-Atlantice "după război". „Vom face tot ce este posibil pentru ca acest lucru să se întâmple”, a insistat el, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Membrii G7 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Canada, Germania, Italia şi Japonia) urmează să prezinte miercuri un plan de angajamente pe termen lung pentru securitatea Ucrainei.

Potrivit premierului britanic, Rishi Sunak, textul comun va reafirma angajamentul Occidentului „de a se asigura că Ucraina nu va mai fi niciodată vulnerabilă la tipul de agresiune comis (în prezent) de Rusia”.

În mod concret, acesta va oferi un cadru pentru încheierea ulterioară a unor acorduri bilaterale între aceste ţări şi Kiev, detaliind armele pe care le vor furniza.

La rândul său, Jens Stoltenberg a subliniat progresele înregistrate pe parcursul celor două zile de summit.

„Astăzi ne întâlnim ca egali şi aştept cu nerăbdare ziua în care ne vom întâlni ca aliaţi”, a spus el.

Salutând anunţurile care urmează să vină din partea ţărilor G7 pe termen lung, Stoltenberg a adăugat: „Trebuie să ne asigurăm că, atunci când războiul se va încheia, vor exista mecanisme credibile pentru securitatea Ucrainei, astfel încât istoria să nu se repete”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri