Live Text Oficial occidental: 20.000 de soldați ruși uciși în războiul din Ucraina. Pensii plătite în ruble în Mariupol

Data actualizării: Data publicării:
severodonetk
Forțele ucrainene pierd teren la Severodonețk, în urma unui bombardament rusesc. FOTO: Profimedia Images
Din articol
Economia Ucrainei a scăzut cu 15% Oficial occidental: Până la 20.000 de soldați ruși uciși în războiul din Ucraina Rusia a început să-i plătească pe pensionarii din Mariupol în ruble „Integrarea” Hersonului în Rusia a început, susțin rușii Expert: 14% din ceea ce susțin rușii în privința pierderilor suferite de ucraineni poate fi validat independent Parlamentul European cere acordarea statutului de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova la Consiliul European din 23 - 24 iunie După ce le-au distrus școala, soldații ruși au scris cu creta pe tablă un mesaj pentru copiii ucraineni Lider pro-rus: Primele vagoane cu cereale au plecat din Melitopol spre Crimeea Armata ucraineană face bilanțul sprijinului militar primit de la Occident Sute de cadavre găsite sub dărâmături în Mariupol. Consilier: Rușii demolează blocurile peste ele, e o "caravană nesfârşită a morţii" Președintele Poloniei, atac la Macron și Scholz: Să discuți cu Putin este ca și când ai sta de vorbă cu Hitler (Bild) Ucraina s-a conectat la rețeaua electrică a UE. Statul poate exporta energie și României Un deputat rus speră că războiul să va termina până la sfârșitul anului Rusia s-a dovedit slabă și la războiul electronic. Liderii militari europeni se așteptau la un „Pearl Harbor cibernetic” în Ucraina Armele livrate de Occident ar oferi Ucrainei puterea de a învinge forțele ruse și de a recuceri Severodonețk în câteva zile Avertismentul unui fost secretar general al NATO Ucrainenii cer turcilor să le livreze arme Ministerul britanic al apărării: Luptele continuă la Severodonețk ISW: Rușii desfășoară un război informațional și psihologic în Severodonețk. Soldații de elită ai lui Putin refuză să lupte în Lugansk Oficial ucrainean: Teritoriile ucrainene nu vor fi negociate cu Rusia niciodată Guvernator: "Rușii distrug totul" în Severodonețk Volodimir Zelenski: Soarta Donbasului ucrainean este decisă la Severodoneţk Criza cerealelor blocate în Ucraina Domnia terorii din Irpin Goana după petrol și gaze riscă să blocheze lumea într-o încălzire climată „ireversibilă”

Forțele ucrainene pierd teren la Severodonețk, în urma unui bombardament rusesc. Cea mai mare parte a orașului este din nou în mâinile Rusiei și nu mai este posibilă evacuarea civililor, încă blocați acolo, spune guvernatorul local. Ucrainenii mai controlează doar periferia, inclusiv zona industrială. La Severodonețk se duce una dintre cele mai grele bătălii de la începutul războiului. Acolo se decide soarta Donbasului, spune președintele Volodimir Zelenski. Dacă Rusia va sparge rezistența ucraineană, va fi mai aproape de a cuceri întreaga regiune, deținută parțial de separatiștii pro-ruși din 2014. În prezent, linia frontului are 500 de kilometri lungime.  

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

DraftUkraineCoTJune8,2022
Situația frontului din Ucraina pe 8 pre 9 iunie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Economia Ucrainei a scăzut cu 15%

ACTUALIZARE 23.11  Invazia declanșată de Rusia a provocat o scădere cu 15,1% a economiei Ucrainei în primele trei luni ale acestui an, potrivit agenției ucrainene de statistică, relatează The Guardian.

Războiul declanșat de Rusia în 24 februarie a devastat mari părți ale economiei ucrainene. O mulțime de companii au fost nevoite să se închidă sau să-și reducă semnificativ producția.

Fondul Monetar Internațional prognozează o scădere a PIB-ului Ucrainei cu 35% în 2022, iar ministrul ucrainean de finanțe, Serghei Marcenko, spunea la mijlocul lunii mai că anticipează o scădere chiar de 45-50%.

Inflația a crescut la 18% în mai, de la 16,4% în aprilie, iar prețurile alimentelor continuă să crească.

Oficial occidental: Până la 20.000 de soldați ruși uciși în războiul din Ucraina

ACTUALIZARE 21.25 Numărul soldaților ruși uciși de când Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina ar putea ajunge acum la 20.000, potrivit ultimei evaluări făcute de oficialii occidentali, relatează The Guardian.

În ceea ce privește decesele în rândul trupelor rusești, cifra noastră este între 15.000 și 20.000 de morți”, a spus oficialul, sub protecția anonimatului.

El a adăugat că e dificil să dea un bilanț mai precis. Oficialul nu a furnizat nicio estimare privind numărul victimelor din armata ucraineană, dar a spus că ambele părți „se confruntă cu aceeași provocare”.

Au trecut peste 100 de zile ale unui conflict dur, cu decese semnificative de ambele părți. Desigur, se confruntă și cu probleme de moral. Dar ucrainenii luptă pentru patria lor și se află în poziții defensive bine păstrate, așa că au un avantaj față de ruși în acest sens”, a mai spus oficialul.

Rusia a început să-i plătească pe pensionarii din Mariupol în ruble

ACTUALIZARE 21.20 Forțele ruse din Mariupol au început să plătească pensii în ruble rusești, folosind numerar, potrivit unui consilier al primarului ucrainean al orașului.

„Acum se știe că ocupanții au livrat deja camioane cu bani cash”, a spus Petro Andrușcenko la televiziunea națională.

Pensiile sunt date pensionarilor în ruble rusești – ceea ce arată foarte bine ce este economia rusă, că o astfel de sumă de bani poate fi adusă în mod prostesc în numerar și poate fi distribuită”, a adăugat el.

„Dar trebuie să înțelegeți ce se întâmplă acolo: cozi uriașe, lupte, scandaluri, pentru că nu există organizare cu adevărat. Nicio procedură nu e organizată”, a spus el.

Agenția de presă de stat rusă RIA Novosti a relatat că au fost primite aproximativ 46.000 de cereri de plată a pensiei și că autodeclarata Republică Populară Donețk a început să plătească aceste beneficii.

„Integrarea” Hersonului în Rusia a început, susțin rușii

ACTUALIZARE 16.25 Procesul de „integrare” în Rusia a regiunii ocupate Herson, din sudul Ucrainei, „este în curs de desfășurare”, a anunțat joi liderul desemnat de Moscova în regiune, potrivit CNN.

„Suntem siguri că Rusia este cu noi și suntem cu Rusia pentru totdeauna. Integrarea a început și va continua intens”, a spus Vladimir Saldo, într-un mesaj pe Telegram.  Saldo nu a oferit alte detalii despre ce înseamnă „integrare”.

Marți, un oficial de la Kremlin a susținut că Rusia plănuiește să anexeze complet Herson, cât de curând. „Integrarea regiunii Herson în Rusia va fi completă, așa cum s-a procedat și cu Crimeea”, a scris Igor Kastiukevich, membru al Dumei de Stat, într-un raport realizat în urma unei vizite a adjunctului Administratiei prezidentiale ruse, Sergei Kirienko, în regiune.

Oraşul Herson, din sudul Ucrainei, se află sub controlul forţelor ruse încă din primele zile ale invaziei Moscovei. Cu toate acestea, armata ucraineană şi-a intensificat în ultimele săptămâni contraatacurile asupra poziţiilor ruseşti din regiune.

Un oficial de rang înalt al partidului aflat la guvernare Rusia Unită, Andrei Turchak, a vizitat Hersonul săptămâna trecută.  „Simţim că suntem deja alături de Rusia. Există încrederea că într-o familie mare comună toate problemele vor fi rezolvate sistematic şi vom răspunde în mod adecvat tuturor solicitărilor vremii”, a declarat Turchak.

Expert: 14% din ceea ce susțin rușii în privința pierderilor suferite de ucraineni poate fi validat independent

ACTUALIZARE 16.00 Nathan Ruser, un cercetător australian care urmărește și comentează activ desfășurarea invaziei pe rețelele de socializare a calculat că sub 14% din ceea ce susțin rușii în privința pierderilor de echipamente suferite de ucraineni poate fi validat independent, mai exact prin confirmările vizuale centralizate de reputatul site oryxspioenkop.com

În contrast, aproape 45% din ce spun ucrainenii că au pierdut rușii are confirmare vizuală (foto sau video).

Nathan Ruser mai spune că datele Oryx trebuie considerate drept un nivel minim, iar cifrele reale sunt probabil cu 20-30% mai mari. „Acest lucru ar face ca afirmațiile Rusiei să fie corecte în proporție de aproximativ 16%, iar cele ale Ucrainei să fie corecte în proporție de aproximativ 55%”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Parlamentul European cere acordarea statutului de stat candidat Ucrainei și Republicii Moldova la Consiliul European din 23 - 24 iunie

ACTUALIZARE 15.45 Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au cerut, joi, într-o declaraţie comună, şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să le acorde statut de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei.

"Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE", se menţionează în declaraţia adoptată joi de Conferinţa Preşedinţilor.

"Uniunea Europeană trebuie să arate curaj, hotărâre şi viziune în contextul războiului brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european Ucraina şi a deteriorării mediului internaţional. UE trebuie să fie un partener de încredere şi un actor geopolitic credibil care trăieşte la înălţimea principiilor şi valorilor sale arătând solidaritate cu cei care luptă pentru aceleaşi idealuri", se mai menţionează în declaraţie. Cetăţenii ucraineni vor să trăiască într-o ţară "liberă, democratică şi prosperă, care este un membru angajat al familiei europene". "Recunoaştem că aceste aspiraţii sunt împărtăşite de popoarele Georgiei şi Republicii Moldova şi ale ţărilor din Balcanii de Vest ale căror aşteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate", notează liderii de grupuri.

maia sandu si zelensky
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky. Sursa foto: Profimedia Images

După ce le-au distrus școala, soldații ruși au scris cu creta pe tablă un mesaj pentru copiii ucraineni

ACTUALIZARE 15.30 Katiujanka este o localitate la nord de Kiev, ocupată de ruși la începutul invaziei în Ucraina, în care forțele ucrainene au recăpătat controlul la sfârșitul lunii martie. Au găsit școala distrusă. Multe obiecte au fost furate, iar ce nu le-a fost util rușilor a fost distrus. În curtea școlii a fost improvizat un cimitir, iar pe terenul de fotbal fuseseră săpate tranșee.

Într-una din clase, complet distrusă, soldații ruși au scris cu creta pe tablă un mesaj pentru elevii ucraineni, mesaj pe care l-au semnat cu „Rușii”, relatează CNN.

În mesaj, „rușii” le spun copiilor că n-ar fi vrut să le distrugă școala, dar că au fost bombardamente și n-au avut ce face: „Copii, ne pare rău pentru asemenea mizerie, am încercat să salvăm școala, dar au fost bombardamente. Trăiți în pace, aveți grijă de voi și nu repetați greșelile făcute de înaintașii voștri. Ucraina și Rusia sunt un singur popor!!! Pacea fie cu voi, fraților și surorilor!”.

220603111439-08-ukraine-school-notes-from-russians-exlarge-169
Soldații ruși au distrus o școală, apoi le-au lăsat copiilor un mesaj scris cu creta pe tablă FOTO: CNN

Acesta este doar unul din mesaje. Au mai fost descoperite și altele - toate scrise în limba rusă - pe table împrăștiate în jurul clădirii. „Suntem pentru pace în întreaga lume”, se spune într-un alt mesaj scris pe tablă. Totuși, CNN nu a putut verifica cine a scris notele.

Citește continuarea AICI

Lider pro-rus: Primele vagoane cu cereale au plecat din Melitopol spre Crimeea

ACTUALIZARE 14.02 Primele vagoane care transportă cereale au plecat din Melitopol spre Crimeea, a declarat un lider al administraţiei militare pro-ruse din zona ocupată de Rusia din regiunea Zaporijie, scrie CNN.

”Informez cu mândrie şi bucurie că primele vagoane de tren, 11 vagoane, au plecat cu cereale de din Melitopol în direcţia Crimeea”, a transmis Eugeny Balitsky într-un mesaj video. ”Estimăm că în viitorul apropiat aceste livrări vor crește de sute de ori”, a adăugat el.

Balitsky a mai spus că speră că cerealele îşi vor găsi drumul către Turcia şi Orientul Mijlociu, potrivit televiziunii ruse de stat Rusia-24.

”Trimitem cereale prin Federaţia Rusă. Principalele contracte se încheie cu Turcia. Primele trenuri au trecut deja prin Crimeea, au mers spre Orientul Mijlociu”, a spus el, adăugând că aceasta ”era o piaţă tradiţională pentru Ucraina”.

Armata ucraineană face bilanțul sprijinului militar primit de la Occident

ACTUALIZARE 13.52 Armata ucraineană spune că a primit deja 150 de piese de artilerie de 155 mm (calibru mare) și circa 250 de vehicule blindate de la partenerii occidentali care o sprijină în lupta contra invadatorilor ruși.

Potrivit unui anunț făcut pe twitter de armata ucraineană, obuzierele autopropulsate AHS Krabs din Polonia s-au alăturat tunurilor M777, FH70, CAESARs și M109A3. „Așadar, avem deja 5 tipuri de artilerie de tip NATO, care joacă un rol decisiv”, spun ucrainenii. 

De asemenea, armata ucraineană spune că a primit până acum aproximativ 250 de vehicule blindate: M113 TM, M113 YPR-765, Bushmaster, Mastiff, Husky și Wolfhound. 

Armata ucraineană evidențiază și faptul că partenerii occidentali au furnizat mii de MANPADS (lansatoare antiaeriene portabile) Stinger, Starstreak, Mistral, Piorun și Grom, ATGM-uri (lansatoare de rachete ghidate antitanc) NLAW, Javelin și Milan și lansatoare de grenade.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sute de cadavre găsite sub dărâmături în Mariupol. Consilier: Rușii demolează blocurile peste ele, e o "caravană nesfârşită a morţii"

ACTUALIZARE 13.40 Sute de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile clădirilor distruse din Mariupol, a declarat Petro Andriuşcenko, consilierul primarului din oraș, citat de BBC.

Petro Andriuşcenko vorbește într-un mesaj pe Telegram despre o ”caravană nesfârşită a morţii” în oraşul port ocupat de ruși. Între 50 şi 100 de cadavre sunt descoperite în fiecare bloc, scoase de sub dărâmături şi duse la morgi sau - în funcţie de starea în care se află cadavrele - duse la groapa de gunoi.

În mesajul postat ieri, oficialul ucrainean a spus că aproximativ două cincimi dintre clădiri au fost verificate de forţele de ocupaţie până în prezent. Într-un nou mesaj postat joi dimineaţă, Andriuşcenko a susţinut că rușii au renunțat să mai verifice clădirile și că au început să demoleze imobilele, fără să mai caute cadavrele sub dărâmături.

Oficialul a spus că nu se va şti niciodată numărul exact al locuitorilor din Mariupol care au murit şi care se află încă sub dărâmături, urmând să fie îngropați printre gunoaie și moloz. ”Fără cuvinte. Doar furie”, a adăugat Andriuşcenko.

Președintele Poloniei, atac la Macron și Scholz: Să discuți cu Putin este ca și când ai sta de vorbă cu Hitler (Bild)

ACTUALIZARE 12.00 Președintele polonez Andrzej Duda i-a criticat pe liderii Franței și Germaniei din cauza convorbirilor telefonice pe care aceștia le-au avut cu președintele Rusiei, informează Reuters. Duda a spus că a dialoga cu Putin este ca și când ai fi stat de vorbă cu Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit cotidianului german Bild.

Andrzej-Duda
Duda a spus că astfel de discuții cu Putin, precum cele avute de Macron și Scholz, nu fac decât să legitimizeze un război ilegal în Ucraina. Foto: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au purtat mai multe discuții unu la unu cu Putin la telefon de când Rusia a lansat o invazie devastatoare în Ucraina. Macron, în special, a stârnit mânia Kievului după ce a spus că Rusia nu ar trebui să fie „umilită” pentru a păstra șanse de a se ajunge la o soluție diplomatică.

Duda a spus într-un interviu pentru Bild, publicat inițial miercuri pe YouTube, că astfel de discuții nu fac decât să legitimizeze un război ilegal în Ucraina.

„A vorbit cineva în felul ăsta cu Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial?” a întrebat Duda. „A spus cineva că Hitler ar trebui să își salveze onoarea? Că ar trebui să procedăm într-un mod care să nu fie umilitor pentru Adolf Hitler? Nu am auzit astfel de voci.”

Ucraina s-a conectat la rețeaua electrică a UE. Statul poate exporta energie și României

ACTUALIZARE 11.37 Ucraina speră să facă 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE până la finalul anului și să câștige mai mult în viitor după ce a obținut dreptul de a exporta acolo, a declarat miercuri un consilier al ministerului energiei ucrainean, transmite Reuters.

Rețeaua electrică din fosta republică sovietică ucraineană a început să planifice decuplarea de la rețelele ruse și beloruse în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea. Aceasta testa autonomia sistemului în februarie, când a invadat Rusia, ceea ce făcut ca Kievul să se deconecteze pe deplin cu doi ani jumate mai devreme decât plănuise.

Ucraina a aplicat în martie să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E cât de curând posibil iar marți a primit dreptul de a exporta energia sa către Europa, a anunțat miercuri Ukrenergo.

Toate liniile necesare ale Ucrainei sunt pregătite să exporte electricitate către România, Ungaria, Slovacia și Polonia, spune Lana Zerkal, un consilier al ministrului energiei, într-un interviu pentru postul public de televiziune Suspilne.

Power lines in Lviv, Ukraine - 6 Jun 2021
Ucraina va putea să exporte energie electrică spre România, Ungaria, Slovacia și Polonia. Foto: Profimedia Images

Un deputat rus speră că războiul să va termina până la sfârșitul anului

ACTUALIZARE 11.29 Adam Delimkhanov, deputat în Duma de Stat a Rusiei, comandant al trupelor cecene și vărul liderului cecen Ramzan Kadîrov, speră că Rusia își va termina campania militară în Ucraina până la „sfârșitul anului 2022”, notează The Moscow Times. 

În luna aprilie, Vladimir Putin l-a făcut pe Delimkhanov „Erou al Federației Ruse”, cel mai înalt titlu onorific al țării, pentru „curajul și eroismul” său arătat în cadrul „operațiunii militare speciale” desfășurate de ruși în Ucraina.

Rusia s-a dovedit slabă și la războiul electronic. Liderii militari europeni se așteptau la un „Pearl Harbor cibernetic” în Ucraina

ACTUALIZARE 11.20 Rusia s-a dovedit mai puţin eficace decât era de aşteptat în utilizarea capacităţilor de luptă în spaţiul cibernetic în timpul agresiunii sale contra Ucrainei, sunt de părere lideri europeni ai forţelor militare de apărare cibernetică. Ei spun că rușii nu au fost în stare să-și coordoneze ofensiva militară din teren cu atacurile informatice asupra țintelor din Ucraina.

„Am fi fost destul de siguri că va avea loc un Pearl Harbor cibernetic” pentru a însoţi ofensiva terestră, a estimat generalul Karol Molenda, comandantul forţelor poloneze de apărare cibernetică, într-o dezbatere din cadrul Forumului internaţional de securitate cibernetică (FIC) desfăşurat la Lille, în nordul Franţei.

„Dar Ucraina era pregătită şi a rezistat la atacurile (cibernetice ale) Rusiei. Aşadar, lecţia numărul 1 a războiului este că e posibil să fii pregătit pentru un conflict cibernetic”, a spus el, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Printre altele, Rusia este „puternică pentru a ataca, dar nu la fel de bună în apărare”, a adăugat generalul polonez, care a evocat multiplele atacuri cibernetice contra Rusiei, comise în special de grupări de hackeri independenţi.

S-300PM2 Favorit air defence missile crews involved in special military operation in Ukraine
Rusia nu a reușit să-și cooroneze ofensiva din teren cu atacurile cibernetice împotriva Ucrainei. Foto: Profimedia

Armele livrate de Occident ar oferi Ucrainei puterea de a învinge forțele ruse și de a recuceri Severodonețk în câteva zile

ACTUALIZARE 11.00 Artileria cu rază lungă de acțiune furnizată de Occident ar oferi Ucrainei puterea de care are nevoie pentru a învinge forțele ruse și de a recuceri Severodonețk în câteva zile, a declarat joi guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai.

Rusia bombardează zonele din oraș care sunt încă controlate de Ucraina, iar forțele ucrainene vor putea să „facă curățenie" în Severodoneţk după ce vor primi artilerie cu rază lungă de acțiune, a adăugat Haidai într-un interviu distribuit pe rețelele sociale ale sale și citat de The Moscow Times.

Pe de altă parte guvernatorul regiunii Lugansk, a mai spus că forțele ruse distrug „tot ce poate fi folosit pentru apărare”, a precizat Reuters. 

Avertismentul unui fost secretar general al NATO

ACTUALIZARE 10.40 Fostul premier danez și fost secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a vorbit într-un interviu pentru Sky News despre situația din Ucraina.

„Poporul ucrainean luptă, de fapt, în numele tuturor și trebuie să-l oprim pe Putin, altfel nu se va opri. El va continua să cucerească vecinii pașnici dacă nu este oprit în Ucraina”, a spus Rasmussen, care acum conduce Summitul pentru Democrație de la Copenhaga, transmite The Guardian

„Putin a realizat exact opusul a ceea ce și-a dorit. A creat mai multă unitate în cadrul NATO și a adus trupele Alianței mai aproape de granițele ruse”, a mai precizat fostul secretar general al NATO, referindu-se la extinderea NATO prin aderarea Finlandei și Suediei. 

Rasmussen a spus că cel mai mare risc este acela că „Putin și Rusia sunt experți în conflicte înghețate prelungite”. Pentru a-și sprijini afirmația, fostul lider al NATO a evidențiat prezența rusă din Transnistria, Osetia de Sud și Crimeea.

Anders Fogh Rasmussen a declarat că munca de sprijinire a Ucrainei va trebui să continue mult timp. „Trebuie să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla niciodată ca Ucraina să fie invadată. Deci, Ucraina va avea nevoie de garanții de securitate într-un fel sau altul. Și cred că Marea Britanie, precum și SUA, dar și alții din NATO vor juca un rol crucial în oferirea de garanții de securitate absolute Ucrainei”, a adăugat fostul premier danez, subliniind și că „singura limbă pe care Putin o înțelege este limba forței”.

Ucrainenii cer turcilor să le livreze arme

ACTUALIZARE 10.12 Armata ucraineană anunță că Turcia a început producția în masă de Bozok, o muniție miniaturală cu ghidare laser, care este compatibilă cu dronele Bayraktar TB2. Ucraina este mediul perfect pentru utilizarea acesteia și prezintă oportunități de testare a muniției, scrie armata ucraineană.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul britanic al apărării: Luptele continuă la Severodonețk

ACTUALIZARE 10.00 În evaluarea de joi dimineață, Ministerul britanic al apărării transmite că luptele continuă în „punga” Severodonețk, dar, în ultimele 48 de ore, Grupul de forțe de est al Rusiei (EGF) și-a intensificat probabil și eforturile de a avansa la sud de Izium. 

Londra notează că progresul Rusiei pe axa Izium a rămas blocat din aprilie, după ce forțele ucrainene au folosit bine terenul pentru a încetini avansul Rusiei. 

Rusia a încercat probabil să reconstituie EGF după ce a suferit pierderi foarte mari în avansul eșuat asupra Kievului, dar este probabil ca unitățile sale să rămână  sub normele obișnuite, spun britanicii. 

Rusia încearcă probabil să recâștige avânt în această zonă pentru a exercita presiuni suplimentare asupra Severodonețk și pentru a avea opțiunea de a avansa mai adânc în regiunea Donețk, concluzionează Ministerul britanic al Apărării. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Notă editorială: Termenul de <<pungă>> în terminologia militară reprezintă o zonă sau un teritoriu cu unități militare existente pe aceasta, în jurul căreia linia frontului este închisă de către inamic.

ISW: Rușii desfășoară un război informațional și psihologic în Severodonețk. Soldații de elită ai lui Putin refuză să lupte în Lugansk

ACTUALIZARE 9.20 În evaluarea de miercuri noapte spre joi dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) susține că forțele rusești intensifică utilizarea operațiunilor psihologice și informaționale pentru a afecta moralul soldaților ucraineni.

Principalele concluzii ale evaluării zilnice a ISW:

  • Trupele de invazie au continuat asalturile împotriva pozițiilor ucrainene din Severodonețk. În același timp, forțele rusești încearcă să flancheze pozițiile ucrainene din regiune pentru a nu fi nevoiți să traverseze râul Severski Doneț.
  •  Armata rusă continuă operațiunile în jurul Sviatohirsk și la vest de Lyman pentru a se conecta cu operațiunile la sud-est de Izium și pentru a înainta spre Sloviansk.
  • Forțele rusești își intensifică operațiunile în nord-vestul regiunii Herson, ca răspuns la recentele contraatacuri ucrainene.
  • Trupele Moscovei din regiunea Zaporojie își concentrează atacurile terestre și de artilerie în apropierea graniței dintre Zaporojie și regiunea Donețk și probabil că încearcă să consolideze controlul asupra autostrăzii dintre Vasylivka-Orikhiv și Huliapole pentru a sprijini operațiunile din nord-estul Zaporojiei.
  • Autoritățile de ocupație susținute de Rusia încearcă să stabilească condițiile pentru integrarea politică a zonelor ocupate în Federația Rusă, dar probabil că acționează independent și într-o manieră incoerentă din cauza lipsei unei autorități de ocupație unificatoare.
  • Forțele rusești au intensificat operațiunile psihologice și de manipulare a informației pentru a degrada moralul ucrainenilor.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ISW notează că direcția principală de informații din Ucraina (GUR) a dezvăluit miercuri că forțele Moscovei trimit mesaje de amenințare pe dispozitivele personale ale militarilor ucraineni, cerându-le să-și trădeze jurământul de serviciu, să depună armele, să se predea sau să dezerteze în Rusia.

Experții americani mai precizează, citând raportările GUR, că forțele ruse trimit mesaje pe o varietate de platforme, inclusiv Telegram, Viber, Signal, WhatsApp sau chiar SMS-uri, dar și că mesajele folosesc informații de localizare pentru a amenința că vor face rău soldaților ucraineni sau membrilor familiilor acestora.

Expertul militar ucrainean Dmitri Snegirov a remarcat, în plus, că propagandiștii ruși desfășoară campanii informaționale și psihologice pentru a deteriora moralul trupelor ucrainene prin difuzarea de informații conform cărora bătălia pentru Severodonețk va deveni „următorul Mariupol", se arată în raportul ISW.

Citește continuarea AICI

Oficial ucrainean: Teritoriile ucrainene nu vor fi negociate cu Rusia niciodată

ACTUALIZARE 9.00 Integritatea teritorială a Ucrainei nu va putea fi pusă niciodată în discuție în cadrul negocierilor de pace cu Rusia, a declarat președintele Parlamentului Ucrainei, miercuri, scrie Euronews.

Niciodată, dar niciodată, nu vom accepta ca subiecte de negociere suveranitatea Ucrainei, independența sau integraitatea sa teritorială. Ucraina este o țară integrală și suverană și va rămâne așa pentru că este recunoscută în acest fel de toată lumea civilizată”, a declarat Ștefanciuk pentru Euronews, în timpul vizitei sale la Parlamentul European.

Există loc de negociere, de diplomație, dar trebuie să înțelegem – cu fiecare Irpin, cu fiecare Bucha, cu fiecare Mariupol, acest loc se micșorează tot mai mult”

Declarațiile oficialului ucrainean vin în situația în care s-a discutat despre posibilitatea unor concesii teritoriale făcute de Ucraina în schimbul păcii, idee sugerată de fostul diplomat american Henry Kissinger.

Ruslan Ștefanciuk cu steagul european în spate, vorbind de la podiumul Parlamentului European
Ruslan Ștefanciuk a susținut un discurs în Parlamentul European. Foto: Profimedia Images

Guvernator: "Rușii distrug totul" în Severodonețk

ACTUALIZARE 7.40 Mare parte a orașului Severodonețk este acum controlată de ruși, a anunțat miercuri Serghei Haidai, șeful administrației militare regionale Lugansk.

În cursul zilei, ucrainenii au transmis că au avut loc bătălii aprige în mai multe zone din estul orașului din regiunea Lugansk.

"Rușii distrug totul", a spus Haidai, citat de CNN.  

Într-un interviu acordat miercuri pentru RBC-Ucraina, Hayday a spus că la începutul acestei săptămâni, forțele speciale ucrainene au reușit să preia controlul asupra aproape jumătate din oraș, dar că apoi rușii au intensificat bombardamentele, așa că forțele ucrainene nu au avut altă soluție decât retragerea tactică.

El a spus că, în ciuda retragerii, Ucraina și-a păstrat controlul asupra zonei industriale Serverodonețk, o zonă cheie de la periferia orașului.

Volodimir Zelenski: Soarta Donbasului ucrainean este decisă la Severodoneţk

ACTUALIZARE 7.30 "Severodonețk a rămas epicentrul confruntării din Donbas în ultimele 24 de ore, deja a 105-a zi a războiului la scară largă. Ne apărăm pozițiile și provocăm pierderi concrete inamicului. Aceasta este o bătălie foarte brutală, foarte dură, poate una dintre cele mai grele din acest război. În mare parte, aici se decide acum soarta Donbasului nostru", a declarat Volodimir Zelenski.

Zelenski a spus că miercuri "ocupanţii au anunţat vestea absolut nebună că se pregătesc să unească unele cluburi de fotbal din toate teritoriile ocupate într-un pseudo-campionat - din Doneţk, Luhansk, Herson, Melitopol, Crimeea şi chiar o parte a Georgiei". El a numit această decizie "o batjocură" la adresa  poporului ucrainean.

Doar revenirea la Ucraina, a subliniat Zelensky, va însemna "o viaţă normală pentru aceste teritorii, pentru aceste oraşe - din nou... Paşnic, sigur, deschis către lume. Şi, desigur, noi meciuri ale echipelor de talie mondială la Donbas Arena".

Zelensky a mulţumit, de asemenea, preşedintelui Poloniei Andrzej Duda şi preşedintelui Slovaciei Zuzana Čaputová pentru iniţiativa comună de a începe „o călătorie specială în ţările europene pentru a susţine perspectiva europeană” a ţării sale. El spune că toţi diplomaţii ucraineni lucrează pe deplin în această direcţie.

Criza cerealelor blocate în Ucraina

ACTUALIZARE 01:15 Accesul la cerealele stocate din Ucraina a devenit o urgență la nivel internațional. Milioane de tone sunt exportate anual în Africa și Orientul Mijlociu, relatează BBC

Cerealele nu pot fi expediate acum din porturile Ucrainei la Marea Neagră, din cauza blocadei navale a Rusiei.

Rusia exportă cereale din zonele pe care le controlează în Ucraina prin Crimeea, spun oficialii numiți de ruși în sudul Ucrainei ocupate. Dar nu este clar cât de multe grâne părăsesc peninsula, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Afirmația - pe care BBC nu a putut să o verifice - vine în momentul în care oficialii ucraineni acuză Rusia că i-a furat aproximativ 600.000 de tone de cereale și că exportă o parte din acestea. Rusia neagă că fură cereale.

Rusia a purtat discuții cu Turcia, care încearcă să propună înființarea unor coridoare maritime sigure în Marea Neagră.

Domnia terorii din Irpin

ACTUALIZARE 01:10 Irpin era o suburbie liniștită a Kievului înainte de invazia rusă. Dar ocupația de o lună a venit cu o domnie a terorii care a lăsat urme adânci în rândul populației.

Zhanna Bezpiatchuk de la BBC a vorbit cu supraviețuitorii din Irpin, unde au fost găsite cadavrele a 290 de victime civile.

Un număr disproporționat de victime au fost femei. Zeci nu au fost încă identificate.

Într-un mic cartier al suburbiei, rușii au înființat cel puțin două puncte de control fortificate și două baze, una într-un fost sanatoriu pentru copii.

Multe case au fost arse din temelii, civilii au îndurat bombardamente constante, au avut loc execuții sumare.

Martorii au povestit reporterului BBC că trupurile rămase întinse pe stradă săptămâni întregi, în timp ce altele au fost lăsate în mașini care fuseseră ciuruite de gloanțe.

Goana după petrol și gaze riscă să blocheze lumea într-o încălzire climată „ireversibilă”

ACTUALIZARE 00:50 Întreaga lume a început o adevărată „goană după aur” pentru aprovizionarea cu combustibili fosili, arată raportul unor cercetători de top în domeniul schimbărilor climatice.

Creșterea prețurilor la energie, determinată de invazia Ucrainei de către Rusia, a condus la noi investiții în petrol și gaze.

Un raport al Climate Action Tracker spune că lumea riscă să se blocheze într-o „încălzire ireversibilă”.

Există totuși un consens larg că emisiile de gaze produse de combustibilii fosili trebuie reduse dramatic până în 2030.

Editor : G.M. | M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Motivul pentru care Mihai Mărgineanu și soția lui au fugit în Spania: Nici nu știi ce să zici: ”Mulți...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...