Predoiu, despre poliţistul accidentat de un şofer: „Nu putem să combatem acest flagel doar prin acţiuni de sancţionare”

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
După atacul de la Moscova, Predoiu condamnă "orice formă de terorism". Foto: Profimedia Images

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, sâmbătă, în legătură cu situaţia poliţistului accidentat de un şofer aflat sub influenţa drogurilor şi alcoolului, că s-au luat toate măsurile imediat după accident pentru a-i fi protejată viaţa. El a adăugat că această meserie implică riscuri, iar Poliţia face eforturi prin acţiuni de prevenţie şi sancţionare pentru a combate astfel de incidente.

"Astfel de incidente, din păcate, vor continua până când nu reuşim să ajungem ca societate (...) la un grad de conştientizare şi de educaţie care pur şi simplu să creeze un liber arbitru pentru fiecare, care să spună: "Nu, odată ce am consumat alcool, nu urc la volan şi nu drogurilor". Poliţia face eforturi şi cifrele au arătat. (...) S-au obţinut rezultate. Au fost în jur de 22.000 de permise sancţionate pentru consum de alcool, în interval de un an de zile. Vă daţi seama: 22.000, practic, de acţiuni de prevenţie. Dacă, din aceşti 22.000 de cetăţeni, poliţia ar fi scăpat 10% şi s-ar fi urcat la volan, numărul accidentelor ar fi crescut", a afirmat Predoiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, Poliţia face eforturi şi salvează vieţi prin aceste acţiuni de prevenţie şi totodată de sancţionare, dar sunt milioane de conducători auto şi doar câteva mii de poliţişti, din care o parte la Poliţia Rutieră.

"Nu putem să combatem acest flagel doar prin acţiuni de sancţionare. Educaţia este cheia aici şi fără un spirit civic responsabil astfel de incidente nu vor dispare, din păcate. Asta nu înseamnă că noi nu vom intensifica eforturile şi o să facem", a explicat Cătălin Predoiu.

El a mai spus că meseria de poliţist comportă riscuri, nefiind "nici pe departe remunerată corespunzător".

"Am spus de multe ori că această meserie comportă riscuri, vorbeam şi de pompieri şi poliţiştii jandarmii. Este o meserie care implică riscuri, care nu e nici pe departe la acest moment remunerată corespunzător şi ştiu acest lucru. Se fac eforturi şi există înţelegere la Guvern ca în perspectivă să schimbăm şi această stare de lucru. E o meserie pe care cei mai mulţi dintre ei o practică cu mult profesionalism şi sacrificiu. Sigur că, din când în când, această imagine e zdruncinată de câte un caz în care se încalcă regulile sau deontologia profesională, dar în orice profesii există astfel de situaţii izolate. Cei mai mulţi dintre ei sunt adevăraţi profesionişti care sunt respectaţi şi de cetăţeni şi de colegi în străinătate şi de mine. (...) Şi iată un caz nefericit în care acest risc este demonstrat", a subliniat Predoiu.

El a menţionat că nu a fost informat în legătură cu starea actuală de sănătate a poliţistului, dar a dat asigurări s-au luat toate măsurile imediat după accident pentru a-i fi protejată viaţa.

Un poliţist din cadrul Brigăzii Rutiere a fost lovit, sâmbătă, în timpul unei acţiuni de control, de un şofer care şi-a abandonat autoturismul şi a fugit de la locul accidentului, el fiind însă prins în scurt timp. Bărbatul a fost găsit ulterior sub influenţa băuturilor alcoolice şi a substanţelor interzise.

Ministrul Predoiu a fost prezent, sâmbătă, la Conferinţa de presă organizată de E.ON România, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi Delgaz Grid, în cadrul parteneriatului "Împreună pentru siguranţă" privind importanţa montării în locuinţe a detectoarelor de fum, monoxid de carbon şi gaz.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri