Sărbătoarea iubirii și originile ei sângeroase. Cum se sărbătoarea Sfântul Valentin în trecut

Data publicării:
Single,Red,Rose,With,Dark,Tones,And,Already,Slightly,Wilted
Sărbătoarea Valentine's Day a evoluat pe măsură ce s-a răspândit. Foto: Shutterstock

Ziua Sfântului Valentin, denumită și Ziua îndrăgostiţilor, este sărbătorită în fiecare an pe data de 14 februarie. Cu toate că în prezent Valentine's Day este un prilej pentru îndrăgostiți să-și arate iubirea prin mesaje de dragoste și afecțiune, cadouri, buchete de flori sau ciocolată, invitații la cină sau excursii în doi, potrivit site-ului National Public Radio nu a fost mereu așa. Originile acestui festival al dragostei ar fi de fapt întunecate, sângeroase și puțin confuze.

Deși nimeni nu a identificat originea exactă a sărbătorii, un loc de unde se poate începe este Roma antică.

Sărbătorile romanilor erau violente

Între 13 și 15 februarie, romanii celebrau sărbătoarea Lupercalia, când bărbații sacrificau o capră și un câine, apoi biciuiau femeile cu pieile animalelor pe care tocmai le uciseseră.

Romanticii romani „se îmbătau și se dezbrăcau, iar apoi loveau femeile care se aliniau în fața lor, crezând că acest lucru le face fertile”, a declarat Noel Lenski, în prezent profesor de studii religioase la Universitatea Yale. 

Se crede că între manifestările sărbătorii se număra şi alegerea de către băieţi a numelor de fete dintr-o cutie. Astfel, pe perioada festivalului, perechile formau cupluri şi, uneori, se căsătoreau.

Romanii antici pot fi, de asemenea, responsabili pentru denumirea sărbătorii Valentine's Day.  Împăratul Claudius al II-lea a executat doi bărbați - ambii cu numele de Valentin - pe 14 februarie din ani diferiți în secolul al III-lea. Martiriul lor a fost onorat de Biserica Catolică prin celebrarea Zilei Sfântului Valentin.

Sărbătoarea Valentine's Day a evoluat pe măsură ce s-a răspândit

Mai târziu, Papa Gelasius I, în secolul al V-lea, a combinat Ziua Sfântului Valentin cu Lupercalia pentru a alunga ritualurile păgâne. Dar festivalul a fost mai mult o interpretare teatrală a ceea ce reprezenta odată sărbătoarea. Lenski a adăugat: „Era mai mult o petrecere a bețivilor, dar a fost și o zi a fertilității și a iubirii”.

Cam în aceeași perioadă, normanzii sărbătoreau Ziua Galatinei. Galatin însemna „iubitor de femei”. Aceasta a fost probabil confundată cu Ziua Sfântului Valentin la un moment dat.

Pe măsură ce anii au trecut, sărbătoarea a devenit mai dulce. Chaucer și Shakespeare au romanțat-o în operele lor, iar aceasta a câștigat popularitate în Marea Britanie și în restul Europei. Felicitările de hârtie făcute manual au devenit mărțișoarele du jour în Evul Mediu.

În cele din urmă, tradiția a ajuns în Lumea Nouă. Revoluția industrială a adus în secolul al XIX-lea felicitările făcute în fabrică. Iar în 1913, Hallmark Cards din Kansas City a început să le producă în masă de Sfântul Valentin. De atunci, luna februarie nu a mai fost la fel.

Sărbătoarea Sfântului Valentin continuă în prezent în moduri variate. Mulți vor cheltui sume uriașe de bani cumpărând cadouri, alții își vor petrece ziua singuri, în timp ce unii oameni vor găsi modalități de a se împăca cu singurătatea într-o societate care pretinde ca toată lumea să aibă un partener. 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri