Video Schemă piramidală cu criptomonede. 240 de români bogați au investit într-o escrocherie de milioane de dolari

Data publicării:
criptomonede
Victimele erau contactate la întâmplare prin apeluri telefonice. 240 de oameni s-au trezit, din investitori, păgubiți. Credit foto: Guliver/Getty Images

240 de români au devenit din investitori, păgubiți într-o schemă piramidală cu criptomonede. Aceștia au fost atrași să cumpere monede virtuale și, pentru ca totul să pară real, primeau user și parolă pentru a accesa un site, unde le erau prezentate grafice false. 14 persoane, suspectate de fals informatic, înșelăciune și evaziune fiscală au fost duse la audieri. Prejudiciul se ridică la aproape 5 milioane de dolari. 

Firma suspecților, care "tranzacționa" monede virtuale, a fost înființată în octombrie 2019. Scopul era să atragă fonduri băneşti, sub formă de criptomonede, de la diverşi clienţi contactați telefonic la întâmplare, cărora le erau propuse randamente nereale, spun anchetatorii.

"Pentru atingerea acestui scop au înfiinţat departamente de call-center, apelând la întâmplare diverse persoane cărora le erau propuse câştiguri din investiţii în criptomonede, iar pentru a le întări convingerea cu privire la seriozitatea relaţiilor comerciale au înfiinţat un site, unde fiecărui client îi era alocat un profil de investitor, cu user şi parolă", se arată în comunicatul DIICOT.

După înregistrarea pe platformă, așa-zișilor investitori le erau prezentante grafice false, care exprima randamentul investiţiilor lor în criptomonede cu creştere exponenţială, de la o lună la alta, în ciuda faptului că piaţa criptomonedelor a urmat un trend descendent din noiembrie 2021.

"În ciuda corecţiilor serioase de preţ pe piața criptomonedelor, graficul clienţilor afişa creşteri progresive, de la lună la lună, în măsura în care nu îşi manifesau dorinţa de a retrage investiţia ori, cel puţin, profitul generat de aceasta. Aceste false creşteri lunare de portofoliu, afişate pe graficul de investior din cadrul platformei, grafice nereale, le-au creat clienţilor dorinţa de a aduce fonduri suplimentare către membrii grupării infracţionale organizate, pentru a le fi investite în continuare în această piaţă nereglementată, în vederea obţinerii de profituri din ce în ce mai consistente. În aceste condiţii, majoritatea clienţilor rămâneau captivi în cadrul mecanismului fraudulos, criptomonedele fiind trasferate în fapt, în contul unuia dintre membrii grupului infarcțional organizat și convertite în dolari", arată datele din anchetă.

Schema infracţională dezvoltată de membrii grupării era, spun anchetatorii, specifică sistemelor piramidale. Criptomonedele achitate de ultimii clienţi erau, de cele mai multe ori, convertite în dolari, pentru ca ulterior cu o parte din aceste fonduri să se efectueze plăţi parţiale către clienţii mai vechi, care solicitau în mod insistent restituirea banilor, care promovau acţiuni civile la instanţele de judecată ori care susţineau telefonic că intenţionează să formuleze plângeri penale. Banii rămași erau cheltuiți de membrii grupării în interes personal, prin folosirea cardului de debit la comercianţi ori pentru retragere de numerar la bancomat.

Valoarea prejudiciului produs clienţilor este de peste 4,71 milioane de dolari, arată datele din anchetă. Marți, polițiștii DIICOT au făcut 11 percheziții domiciliare în Prahova, Olt, Ilfov și București, iar 14 oameni au fost duși la audieri.

La audieri vor ajunge și 240 de persoane fizice și juridice, victime în acest dosar penal de fals informatic, înșelăciune şi evaziune fiscală.

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri