Demiterea șefului OpenAI, o răscoală și o mutare importantă. Ce se întâmplă la compania a cărei tehnologie ar putea schimba lumea

Data publicării:
sam altman prezinta functii chatgpt
Bătălia la vârful OpenAI, compania care a creat chatbot-ul AI ChatGPT, a început brusc vineri, când consiliul de administrație a anunțat că îl concediază pe cofondatorul și directorul general, Sam Altman (foto). Sursa: Profimedia Images

O bătălie în cadrul conducerii OpenAI, o companie care valorează zeci de miliarde de dolari și a cărei tehnologie futuristă ar putea fie să salveze lumea, fie să o distrugă, pare desprinsă din scenariul unui film, însă este cât de reală posibil, notează BBC. Directorul executiv Sam Altman de la OpenAI, care a atras atenția liderilor mondiali, a fost răsturnat de la putere când colegii săi de rang înalt s-au întors împotriva lui, iar apoi restul companiei a cerut ca înșiși directorii să fie concediați. Atât jurnaliștii care se ocupă de tehnologie, persoanele entuziasmate de acest domeniu cât și investitorii au urmărit cu sufletul la gură toată desfășurarea - deși opiniile se împart între dacă a fost un thriller cu miză mare sau o farsă.

Cum a început

Bătălia la vârful OpenAI, compania care a creat chatbot-ul AI ChatGPT, a început brusc vineri, când consiliul de administrație a anunțat că îl concediază pe cofondatorul și directorul general, Sam Altman.

Într-o postare pe blog, consiliul de administrație l-a acuzat pe Altman că nu a fost „sincer în mod constant în comunicările sale” iar consiliul a transmis că, în consecință, și-a „pierdut încrederea” în abilitatea lui de a conduce.

În acest consiliu de administrație sunt doar șase persoane - iar două dintre ele erau Sam Altman și cofondatorul Greg Brockman, care a demisionat după ce Altman a fost demis.

Așadar, patru persoane care îl cunoșteau bine pe Altman și afacerea sa au ajuns într-un moment de ruptură atât de grav încât au trecut imediat la acțiune, luând prin surprindere întreaga comunitate tehnologică, inclusiv, se pare, pe proprii investitori.

Elon Musk - de asemenea, cofondator inițial la OpenAI - a scris pe X că este „foarte îngrijorat”.

Ilya Sutskever, cercetătorul-șef al companiei, a fost membru al acestui consiliu și „nu ar fi luat măsuri atât de drastice decât dacă ar fi considerat că este absolut necesar”, a scris el.

Sutskever și-a exprimat regretul și este unul dintre numeroșii semnatari ai unei scrisori adresate consiliului de administrație, în care se solicită întoarcerea lui Altman și a lui Brockman și în care susținătorii sugerează că ar putea părăsi OpenAI dacă cei doi nu vor fi readuși în funcție.

Ce a provocat această dispută?

Ce a declanșat acest bulgăre de zăpadă care se rostogolește rapid încă nu se știe, însă sunt luate în considerare câteva opțiuni.

Există informații conform cărora Altman avea în vedere unele proiecte hardware, inclusiv finanțarea și dezvoltarea unui cip de inteligență artificială, ceea ce ar fi fost o direcție destul de diferită în care să ducă OpenAI. Și-a asumat el unele angajamente de care consiliul de administrație nu era conștient? Sau s-ar putea să se limiteze la o tensiune foarte veche și foarte umană: banii?

Într-o notă internă, al cărei conținut a fost relatat pe larg, consiliul de administrație a precizat clar că nu îl acuză pe Altman de vreo „abatere financiară”.

Dar este cunoscut faptul că OpenAI a fost fondată ca organizație non-profit. Adică, o companie care nu urmărește să facă bani. Ea recuperează suficient din ceea ce aduce pentru a-și acoperi propriile costuri de funcționare - iar orice sumă în plus este investită înapoi în afacere. Majoritatea organizațiilor de caritate sunt non-profit.

În 2019, s-a format o nouă ramură a companiei, iar această parte era orientată spre profit. Firma a stabilit modul în care cele două vor coexista. Partea de profit va fi condusă de partea non-profit și va exista un plafon impus pentru randamentele pe care le pot obține investitorii.

Nu toată lumea a fost mulțumită de acest lucru - se spune că acesta a fost un motiv cheie care a stat la baza deciziei lui Elon Musk de a se retrage din firmă.

Cu toate acestea, OpenAI se află acum în fericita împrejurare de a valora foarte mulți bani. O vânzare de acțiuni ale personalului, care nu a mai avut loc luni, ar fi fost evaluată la 86 de miliarde de dolari.

Ar putea fi vorba de ambițiile de a face mai puternică partea profitabilă a afacerii?

Cum se va sfârși această situație?

OpenAI este în căutarea inteligenței generale artificiale. Aceasta nu există încă și este un motiv atât de teamă, cât și de admirație. Este, în esență, ideea că într-o zi vor exista instrumente de inteligență artificială care vor fi capabile să îndeplinească o serie de sarcini la fel de bine sau mai bine decât o fac oamenii în prezent. Aceasta are potențialul de a schimba întregul mod în care facem lucrurile. Locurile de muncă, banii, educația - toate acestea sunt date peste cap atunci când mașinăriile pot face lucruri în locul nostru. Este un echipament incredibil de puternic, sau cel puțin așa va fi.

Este OpenAI mai aproape de acest lucru decât ne dăm seama și știe Altman acest lucru? La un discurs foarte recent, acesta a spus că ceea ce va urma anul viitor va face ca robotul actual ChatGPT să pară „o rudă demodată”.

Autorul articolului BBC notează că este puțin probabil. Emmett Shear, noul director executiv interimar al OpenAI, a postat pe X că „consiliul de administrație *nu* l-a îndepărtat pe Sam din cauza unui dezacord specific privind siguranța”.

El spune că va exista o anchetă cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

Dar Microsoft, cel mai mare investitor al OpenAI, a decis să nu-și asume riscul ca Altman să ducă această tehnologie în altă parte. Acesta a fost anunțat că se va alătura gigantului tehnologic din Seattle pentru a conduce o echipă de cercetare în domeniul inteligenței artificiale ce urmează să fie creată. Cofondatorul OpenAI Greg Brockman merge cu el și, judecând după numărul de angajați care au postat luni pe X, se pare că va lua și o parte din talentele de top ale companiei, potrivit BBC.

Mai mulți membri ai personalului OpenAI împărtășesc aceeași postare pe X. Aceasta sună astfel: „OpenAI nu este nimic fără oamenii săi”.

Este acesta un avertisment pentru Shear că ar putea avea de făcut câteva angajări? Un jurnalist BBC care se afla în fața sediului central al OpenAI a relatat că luni la ora 09:30 în San Francisco nu existau semne că ar fi sosit oameni la serviciu.

Sau, este doar un semn de aducere aminte că, deși toată această saga a fost despre o formă de tehnologie care remodelează lumea, desfășurarea lucrurilor este, în esența ei, o dramă foarte umană, conchide articolul BBC.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri