Apa care se scurge în interiorul Pământului a creat un strat misterios care produce cristale. Rezultatul surprinzător al unui studiu

Data actualizării: Data publicării:
cristale in roca
Oamenii de știință cred că au găsit în sfârșit explicația pentru un strat misterios, care formează cristale și care înconjoară nucleul exterior al Pământului. Foto: Profimedia

Oamenii de știință cred că au găsit în sfârșit explicația pentru un strat misterios, care formează cristale și care înconjoară nucleul exterior al Pământului: „apa care se scurge” de pe suprafața Pământului și reacționează cu inima metalică a planetei, relatează Space.com.

În anii 1990, geologii au descoperit un strat subțire care înconjoară nucleul exterior al Pământului - un ocean învolburat de metal lichid care înconjoară nucleul interior solid. Stratul, denumit stratul E-prime, sau stratul E', are o grosime de peste 100 de kilometri - relativ subțire în comparație cu alte secțiuni din interiorul Pământului - și se află la aproximativ 2.900 km sub suprafața Pământului.

Oamenii de știință au crezut până acum că stratul E’ a fost format de magma antică bogată în fier. Alte teorii au postulat că s-a scurs din nucleul interior sau că s-a format în timpul coliziunii Pământului cu o protoplanetă care a dus la apariția Lunii și a lăsat bucăți în interiorul Pământului. Dar niciuna dintre aceste idei nu a fost acceptată pe scară largă.

Într-un nou studiu, publicat pe 13 noiembrie în revista Nature Geoscience, cercetătorii au descoperit că stratul E’ a fost probabil creat de apa care se scurge de pe suprafața Pământului prin subducția sau scufundarea plăcilor tectonice, apoi reacționează cu suprafața metalică a nucleului exterior.

Dacă noua descoperire este corectă, înseamnă că stratul E’ a produs cantități mari de cristale de siliciu, ca produs secundar al acestei reacții, care au fost introduse în mantaua planetei – stratul masiv de magmă care se află între nucleul exterior și scoarța exterioară a Pământului.

În cadrul studiului, cercetătorii au făcut o serie de experimente de laborator pentru a reproduce modul în care apa ar putea reacționa cu nucleul exterior, sub presiune intensă. Acest lucru a arătat că hidrogenul din apă înlocuiește siliciul din metalul lichid, ceea ce forțează siliciul să iasă din metal sub formă de cristale. Prin urmare, stratul E' este probabil un strat bogat în hidrogen și sărăcit în siliciu al nucleului exterior, ceea ce contravine ipotezelor anterioare despre compoziția sa.

Cercetătorii cred că probabil a durat mai mult de 1 miliard de ani pentru ca stratul E' să atingă grosimea actuală, ceea ce înseamnă că ar putea fi mai vechi decât nucleul interior, care s-a solidificat cu aproximativ 1 miliard de ani în urmă.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri