Alcoolul - soluția surprinzătoare pentru criza alimentară. Cum ar putea un pahar de martini să salveze plantele

Data publicării:
Cultură de floarea soarelui uscată de secetă
Studiul publicat în revista Fiziologia Vegetală și Celulară arată că etanolul (alcoolul) ar putea ajuta plantele să supraviețuiască în vremurile secetoase fără apă chiar și până la două săptămâni. Foto: Profimedia Images

Mulți oameni din emisfera nordică și-au petrecut vara cu o băutură alcoolică în mână pentru a face uitate zilele caniculare pe care le-au avut de înfruntat. Potrivit unui nou studiu citat de CNN, se pare că și plantele noastre afectate de secetă ar avea nevoie de o dușcă.

Un studiu verificat și publicat joi în revista Fiziologia Vegetală și Celulară arată că etanolul (alcoolul) ar putea ajuta plantele să supraviețuiască în vremurile secetoase fără apă chiar și până la două săptămâni.

Când plantele rămân fără apă, ele produc în mod natural etanol. Cu toate că motivele pentru care are loc acest fenomen sunt necunoscute, cercetătorii de la Centrul RIKEN pentru Știința Resurselor Sustenabile din Japonia au venit cu teoria conform căreia, dacă plantele primesc alcool, ar putea să reziste în condiții de secetă.

Experiment-etanol
Plante netratate (stânga) și cele tratate cu etanol (dreapta), după două săptămâni fără apă. Foto: Profimedia Images

„Descoperirea a venit în urma căutării de compuși care fac plantele mai rezistente în fața stresului”, a spus pentru CNN Motoaki Seki, liderul echipei de cercetare.

Dezvăluirile nu sunt utile doar pentru grădinile din toată lumea, ci și pentru culturile agricole vitale precum cele de orez sau grâu. Culturile de bază rezistente la secetă ar putea ajuta la rezolvarea crizei alimentare, o problemă ce afectează multe părți ale lumii în acest moment, exacerbată fiind de valurile de căldură, războiul din Ucraina și problemele de aprovizionare.

75% dintre plantele tratate cu etanol au supraviețuit două săptămâni fără apă

Cercetătorii au spus că etanolul este o opțiune „simplă și utilă” de a crește producția agricolă peste tot în lume pe timp de secetă sau în lipsa aprovizionării cu apă. 

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au cultivat grâu și orez pe care l-au udat cu regularitate și au adăugat etanol în solul unui grup de plante timp de trei zile. Apoi, ambele grupuri de plante au fost lipsite de apă pentru două săptămâni, concluzia fiind că plantele „băute” au rezistat mai bine decât cele care nu au primit niciun strop de alcool.

Floarea-Soarelui-uscată2
Etanolul este o opțiune „simplă și utilă” de a crește producția agricolă peste tot în lume pe timp de secetă sau de lipsă a alimentării cu apă. Foto: Profimedia Images

În jur de 75% dintre plantele de grâu și orez care au fost tratate cu etanol au supraviețuit după ce s-a reluat udarea lor, în comparație cu mai puțin de 5% în rândul plantelor netratate.

„Aplicarea externă a etanolului asupra plantelor ar fi o metodă agricolă utilă, simplă și mai puțin costisitoare pentru a crește toleranța față de secetă a diferitor plante”, a spus Seki, care a precizat că în acest fel nu va fi nevoie de modificarea genetică a plantelor.

În același timp, Seki a avertizat că etanolul trebuie folosit cu prudență, întrucât „în concentrații mai mari etanolul inhibă dezvoltarea plantelor”. Cu alte cuvinte, nu încercați asta acasă.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...