O „eroare cosmică” descoperită în universul îndepărtat îi forțează pe astronomi să regândească teoria relativității a lui Einstein

Data actualizării: Data publicării:
Cosmic black hole engulfing galaxy
Dacă această „eroare” există cu adevărat, i-ar putea ajuta pe astrofizicieni să explice unele dintre cele mai mari mistere ale universului. Foto: Profimedia Images

În ultimii 100 de ani, nenumărate studii au arătat că cea mai importantă teorie a lui Albert Einstein - teoria relativității generale - este de neînlocuit și capabilă în atât de multe privințe, de la prezicerea găurilor negre și până la ghidarea tehnologiei GPS, scrie Business Insider. Totuși, pe măsură ce oamenii de știință au acces la tehnologii din ce în ce mai sofisticate și care ne permit să analizăm cosmosul în cele mai mici detalii, ei văd tot mai multe fenomene care nu pot fi explicate cu ajutorul teoriei lui Einstein.

Conform teoriei relativității generale, curbura spațiu-timp determină gravitația. Dar dacă te îndepărtezi până la nivelul roiurilor de galaxii care se întind pe distanțe de miliarde de ani lumină, legile teoriei lui Einstein par să se schimbe.

„E ca și când însăși gravitația nu se mai potrivește perfect cu teoria lui Einstein”, a explicat Robin Wen, absolvent al Universității din Waterloo.

Wen face parte dintr-o echipă de cercetători de la Universitatea din Waterloo și Universitatea din Columbia Britanică care colaborează pentru a rezolva misterul „erorii cosmice” din teoria lui Einstein.

Noul lor studiu, publicat în Revista de Cosmologie și Fizica Astroparticulelor, indică faptul că gravitația devine cu aproximativ 1% mai slabă la scară foarte mare.

Dacă gravitația se manifesta conform teoriei lui Einstein, această diferență de 1% nu ar trebui să existe.

Radiația cosmică de fond și formarea universului

Asta nu înseamnă că astrofizicienii vor renunța prea curând la relativitatea generală, care oferă în continuare un cadru foarte precis pentru înțelegerea gravitației la scară mai mică.

„Nu e ca și când stricăm felul în care funcționează GPS-ul sau o gaură neagră”, a spus Wen. „Noi doar încercam să vedem dacă există vreo deviere la cea mai mare scară posibilă.”

Dacă această „eroare” există cu adevărat, i-ar putea ajuta pe astrofizicieni să explice unele dintre cele mai mari mistere ale universului.

Echipa de cercetare căuta prin multitudinea de date obținute în legătură cu radiația cosmică de fond atunci când au descoperit această aparentă imperfecțiune.

Radiația cosmică de fond este o întindere uriașă de radiație rămasă în urmă după Big Bang. Cercetătorii o folosesc pentru a înțelege cele mai vechi etape ale formării universului - cum s-au format primele galaxii și ce s-a întâmplat imediat după Big Bang.

Wen și colegii săi au folosit un model bazat pe legile fundamentale ale fizicii, precum teoria relativității generale a lui Einstein, și au comparat datele despre radiația cosmică de fond prezise de modelul folosit cu datele obținute prin observații directe.

O „eroare” de 1% cu efecte cosmice

Cercetătorii au constatat că modelul nu se potrivea cu observațiile, adică ceea ce vedem în realitate în universul îndepărtat.

Totuși, când au modificat teoria lui Einstein pentru a lua în considerare deficitul de 1% al gravitației, modelul lor s-a potrivit mai bine cu datele obținute prin observarea universului.

O modificare de 1% nu pare foarte mare, dar este destul ca oamenii de știință să verifice posibilitatea ca teoria lui Einstein să necesite o actualizare.

Mai mult, eroarea ne-ar putea ajuta să cunoaștem mai bine unele fenomene observate în univers pe care nu le înțelegem pe deplin.

Spre exemplu, conform modelelor teoretice, rata cu care universul se extinde ar trebui să fie aceeași peste tot. Cu toate acestea, observațiile făcute în universul apropiat arată că rata de expansiune este mai mare decât cea din regiunile mai îndepărtate ale universului.

Pentru moment, există încă posibilitatea ca imperfecțiunea să fie doar rezultatul unei erori statistice.

Imperfecțiunile gravitației și energiei întunecate

Valerio Faraoni, profesor de fizică și decan al Universității Bishop's, a spus că nu este imposibil ca eroarea să fie reală întrucât relativitatea generală nu a fost testată în universul îndepărtat.

Următorul pas pentru Wen și colegii săi ar fi să analizeze noile date obținute cu Instrumentul spectroscopic de energie întunecată (DESI), care măsoară efectele energiei întunecate asupra ratei de expansiune a universului și a creat cea mai mare hartă 3D de până acum a cosmosului.

Mai mult, DESI a descoperit că, la fel ca gravitația, energia întunecată nu se comportă în felul în care se așteptau astronomii la scară mare în univers.

Wen vrea să descopere dacă cele două „erori” au vreo legătură, ceea ce ar arăta și mai mult că relativitatea generală trebuie modificată.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Copacul din România sub care nu este bine niciodată să te adăpostești când este caniculă sau când plouă
Digi FM
Theodor Paleologu surprinde la Digi FM: Ce crede despre manele!
Pro FM
Imagini adorabile cu Enrique Iglesias și copiii săi, publicate de Anna Kournikova. „Te topești. Cât au...
Film Now
Copiii lui Hugh Jackman își fac griji pentru actor. „Au inițiat un plan de salvare și au făcut scut în jurul...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Oferta Rusiei pentru pace a fost respinsă. Ședință de urgență, submarin nuclear rusesc în Scoția
Digi FM
Julia Roberts, spectaculoasă la brațul lui Biden, la o strângere de fonduri la care au participat și Clooney...
Digi World
Semnalul transmis de corpul tău care te avertizează că nu ar trebui să bei cafea. Poți face un test simplu în...
Digi Animal World
Turiștii din Italia sunt în alertă. Plajele au fost invadate de „viermele de foc”, care poate ajunge până la...
Film Now
Imagini inedite cu Jason Statham, "dintr-o altă viață". Înainte de a fi durul din filme, a luptat 10 ani la...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...