O proteină a sistemului imunitar poate combate cancerul intestinal în stadii incipiente

Data publicării:
medic arata o reprezentare a unui tip de cancer
Tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de diverse tipuri de cancer, iar cercetătorii care încearcă să afle motivul cred că au găsit o legătură cu îmbătrânirea biologică accelerată. Foto: Profimedia Images

Cercetătorii din Australia au identificat o proteină a sistemului imunitar care poate fi manipulată pentru a contribui la învingerea cancerului intestinal, informează Xinhua, preluată de Agerpres.

Într-un studiu publicat sâmbătă, cercetătorii dintr-o echipă de la Australian National University (ANU) au descris modul în care proteina Ku70, care joacă un rol în repararea ADN-ului, poate fi activată cu ajutorul medicamentelor pentru a combate cancerul intestinal în stadii incipiente.

Abhimanu Pandey, cercetător la Colegiul de Sănătate şi Medicină din cadrul ANU şi totodată autorul principal al studiului, a declarat că, odată activată, proteina Ku70 detectează semnele ADN-ului deteriorat în celule.

„ADN-ul deteriorat este un semn de pericol care poate transforma celulele sănătoase în celule canceroase”, a declarat el, citat într-un comunicat de presă.

„Studiul nostru arată că proteina Ku70 poate «calma» celulele canceroase şi poate curăţa ADN-ul deteriorat. Proteina împiedică celulele canceroase să devină mai agresive şi să se răspândească în organism, dezactivându-le în esenţă şi menţinându-le într-o stare latentă”, a adăugat coordonatorul cercetării.

Cunoscut şi sub numele de cancer colorectal, cancerul intestinal ocupă locul al patrulea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer în Australia, cu un număr estimat de 15.300 de persoane care au fost diagnosticate în 2023, potrivit Cancer Council.

Datele furnizate de agenţia guvernamentală Cancer Australia arată că 5.350 de decese au fost cauzate de cancerul intestinal în Australia în 2021, însă autorii studiului publicat sâmbătă afirmă că 90% dintre cazuri pot fi tratate cu succes dacă sunt depistate devreme.

Australienii cu vârste cuprinse între 50 şi 74 de ani primesc un test gratuit de screening la domiciliu la fiecare doi ani în cadrul Programului naţional de screening împotriva cancerului intestinal.

Si Ming Man, cercetător la ANU şi coautor al studiului, a spus că, în viitor, metodele de screening ar putea verifica şi nivelurile de Ku70 în polipii precanceroşi pentru a identifica persoanele care se vor descurca mai bine sau mai rău dacă vor dezvolta cancer intestinal.

În cadrul unui studiu separat, publicat miercuri de Universitatea din Adelaide şi Institutul de Sănătate şi Cercetare Medicală din Australia de Sud (SAHMRI), cercetătorii australieni au făcut o descoperire în detectarea cancerului intestinal fără un test de scaun prin manipularea genetică a unei bacterii probiotice pentru a descoperi tumorile precoce.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri