Video Putem depăși viteza luminii?

Data actualizării: Data publicării:
presura

Albert Einstein ne spune că energia este echivalentă cu masa inerțială. De aceea, atunci când un corp primește energie, pentru că a fost accelerat, masa lui inerțială crește.  Dar oricât de tare am arunca un obiect şi indiferent de forţa cu care l-am împinge nu o să reuşim niciodată să-l facem să depăşească viteza luminii. Care este motivul ne explică fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.

Cristian Presură, fizician: „Ca să acceleram orice corp la o viteză mai mare, avem nevoie de energie. Și, cu cât corpul este mai greu, cu atât trebuie să folosim energie mai multă.

Priviți cât de ușor se mișcă o minge de tenis de masă când îi dau un bobârnac. De ce? Pentru că este ușoară. În fizică, spunem că are o masă inerțială mică. Energia folosita e puțină.

Să încercăm acum cu un măr. Abia se mișcă. De ce? Pentru că mărul este mai greu. Spunem că masa lui inerțiala este mai mare. Acum trebuie să consumăm mai multă energie dacă vrem să îl accelerăm. Așa, de exemplu.

În mod normal, masa inerțială ar trebui să rămână constantă. Totuși, nu este așa. Albert Einstein ne spune că energia este echivalentă cu masa inerțială. De aceea, atunci când un corp primește energie, pentru că a fost accelerat, masa lui inerțială crește.

Efectul este foarte pronunțat când viteza obiectului se apropie de cea a luminii. Atunci masa inerțială a obiectului tinde la infinit.

Să luăm mingea de tenis de masă și să vedem ce se întâmplă. La început, mingea e ușor de accelerat, pentru că masa inerțială e mică. Pe măsură ce viteza se apropie de viteza luminii, masa inerțială va fi egală cu cea unui măr, apoi cu cea unei planete. Ne va fi din ce în ce mai greu să o accelerăm.

La un moment dat, foarte aproape de viteza luminii, mingea va avea o masă inerțială cât a universului întreg! Energia nu va suficientă să crească viteza nici măcar un pic! De aceea, mingea de tenis se apropie de viteza luminii, fără să o depășească vreodată”.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Emisiunea se difuzează pe Digi World vineri, de la ora 19:00, pe Digi Life tot vineri, de la ora 23:00, și pe Digi24 sâmbătă, de la 15:30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri