Video „Apocalipsa internetului”. NASA se teme de un fenomen care ar putea duce la dispariția internetului pentru câteva luni sau chiar ani

Data actualizării: Data publicării:
furtuna solara
Furtunile solare pot produce perturbări în câmpul magnetic al Pământului. FOTO: Shutterstock

NASA a lansat o sondă solară, în cadrul unei misiuni de prevenire a unei potențiale "apocalipse a internetului", care ar putea lăsa oamenii fără acces la rețelele de comunicatii globale. Vorbim despre o furtună solară, care ar putea duce la dispariția  internetului pentru câteva luni sau chiar ani.

O dată la aproximativ 11 ani au loc erupții solare, iar o furtună solară puternică ar putea bloca toate comunicațiile pe Pământ. NASA numește acest fenomen o "apocalipsă a internetului".

Furtunile solare provoacă pe pământ furtuni geomagnetice, iar specialiștii spun că astfel de incidente sunt „inevitabile”.

NASA a lasat sonda solară Parker pentru a analiza aceste furtuni pentru ca oamenii de știință să ajungă să poată prezice erupțiile solare.

Cristian Presură, fizician: Nu cred că șansa ca acest lucru să se întâmple (dispariția internetului pentru o perioadă de timp) este foarte mare, dar pot apărea probleme. Vorbim despre furtuni geomagnetice, care au mai existat e Pământ, au existat zone în care, într-adevăr, curentul din anumite orașe a căzut din cauza acestor furtuni.

Mai nou, avem acești sateliți care orbitează în jurul Pământului, sateliți de telecomunicații, care sunt și ei sensibili la aceste furtuni geomagnetice. Dacă aceste furtuni sunt foarte puternice, ele pot provoca probleme în sistemele de comunicație.

Sonda Parker a făcut de această dată ceva exploratoriu, ca să spun așa. A intrat întro zonă unde vântul solar este foarte, foarte puternic, pentru că aceste furtuni geomagnetice sunt provocate de erupții solare. Această sondă, care orbitează foarte aproape de Soare, a intrat inteționat în această zonă cu vânt puternic, tocmai ca să măsoare și să aflăm mai multe informații despre cum se întâmplă. 

Cel mai important este să prezicem astfel de evenimente. Oricum ar fi, luminii îi ia să ajungă pe Pământ de la Soare 8 minute, deci orice semnale ar ajunge la noi după 8 minute. E important să înțelegem cum se întâmplă fenomenele pentru a le prezice nu cu câteva minute înainte, ci cu o zi, chiar două înainte.

Sonda Parker a reușit să măsoare de unde pleacă radiațiile foarte puternice, care sunt provocate de un fel de pete negre în energiile mari ale Soarelui, nu petele negre obișnuite. Studiindu-le, ne așteptăm ca rezultatele să ne dea niște modele pe baza cărora să putem prezice furtunile geomagnetice mai bine.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele întunecate din munții dacilor care l-au înfiorat pe Ceaușescu: ce căutau rușii și nemții în...
Digi FM
"Mi-a fost încălcat flagrant dreptul la apărare. Nu trebuie să eliberez nicio casă". Oana Zăvoranu, reacție...
Pro FM
De Halloween nici nu a mai trebuit să se costumeze. Bianca Censori, aproape goală la o petrecere, Kanye West...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Ce este „Şah Hai Mas”, mâncarea cerută de premierul Ciolacu la întâlnirea cu romii
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Paul Mescal, despre viciile la care a refuzat să renunțe în timpul filmărilor pentru Gladiator 2: Am fost...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani