Studiu: Nucleul Pământului, misterioasa minge de fier din interiorul planetei, s-a oprit, apoi a început să se rotească invers

Data actualizării: Data publicării:
nucleul pamantului reprezentare grafica
Straturile de sub suprafața Pământului. Imagine ilustrativă. Foto: Profimedia

De pe suprafața Pământului, vedem doar aproximativ 0,5% din planetă. Adânc sub crusta terestră se află mantaua de rocă fierbinte, apoi nucleul exterior lichefiat, iar înăuntrul lui se află unul dintre cele mai mari mistere ale planetei noastre: nucleul solid de fier din centru. Oamenii de știință cred că acea minge de fier s-a oprit din mișcare, apoi și-a inversat direcția de rotire fără niciun motiv aparent, potrivit unui nou studiu citat de Business Insider.

Poate suna apocaliptic, nu trebuie să ne facem griji. Oamenii de știință nu cred că rotirea nucleului interior va schimba semnificativ viața de la suprafața planetei.

Probabil este ceva benign, dar vrem să înțelegem ce se întâmplă în profunzimea Pământului”, a spus John Vidale, geofizician la Universitatea din California de Sud, pentru The Washington Post.

Publicat luni în revista Nature Geoscience, studiul revizuit sugerează că nucleul interior solid al Pământului ar putea trece prin schimbări de rotație o dată la câteva decenii.

Oamenii de știință nu pot privi direct nucleul interior, dar pot obține indicii despre activitățile acestuia din cutremurele puternice și testele de arme nucleare din Războiul Rece, care au trimis unde seismice reverberând în centrul Pământului.

Acele unde seismice profunde au arătat că nucleul este compus în mare parte din fier și nichel solid și că se poate învârti puțin mai repede decât restul Pământului.

Dacă nucleul interior era inert, învârtindu-se în linie cu straturile exterioare ale planetei, unde similare ar trebui să parcurgă căi similare prin el. Dar, în timp, mișcarea acestor unde se schimbă, indicând faptul că nucleul în sine se schimbă. Schimbarea de rotație este una dintre principalele explicații pentru aceste nepotriviri seismice.

Noul studiu a luat în considerare undele seismice din anii 1960 până în prezent. Cercetătorii au descoperit o ciudățenie începând cu 2009: în ultimul deceniu, căile undelor seismice similare nu s-au schimbat. Asta sugerează că nucleul interior ar încetat să se mai rotească în acea perioadă.

Datele de la două explozii nucleare sugerează o pauză similară în jurul anului 1971, după care nucleul s-a rotit spre est. De aceea, cercetătorii cred că nucleul interior se poate opri și își poate inversa rotația la aproximativ 70 de ani.

Teoria este că câmpul magnetic al Pământului trage nucleul interior și îl face să se rotească, în timp ce câmpul gravitațional al mantalei creează o forță contrară. La fiecare câteva decenii, o forță o poate învinge pe cealaltă, schimbând rotirea mingii de fier.

Explicarea acestor ciudățenii în înregistrarea undelor seismice este dificilă și implică speculații, deoarece există atât de puține informații despre nucleul interior.

O altă explicație este că suprafața nucleului interior se schimbă în timp, mai degrabă decât să-și schimbe direcția de rotație. Lianxing Wen, seismolog la Universitatea Stony Brook, a discutat această teorie într-o lucrare din 2006 și o susține și astăzi. El a spus pentru The Washington Post că acest lucru ar explica pauzele din 1971 și 2009.

„Acest studiu interpretează greșit semnalele seismice care sunt cauzate de schimbările episodice ale suprafeței interioare a nucleului Pământului”, a spus Wen.

Noul studiu poate aduce mai multă lumină asupra naturii misterioase a nucleului interior și asupra modului în care acesta interacționează cu celelalte straturi ale Pământului. Ar putea trece însă mult timp până când oamenii de știință vor pune cap la cap imaginea completă. Asta, dacă vor reuși la un moment dat.

„Este cu siguranță posibil să nu ne dăm seama niciodată”, a declarat Vidale pentru The New York Times.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri