După ce a făcut istorie pe Lună, India lansează astăzi o misiune spațială care va studia Soarele. Ce spun oamenii de știință

Data actualizării: Data publicării:
eruptii solare
India va lansa pe 2 septembrie o misiune spaţială care va studia Soarele. FOTO: Profimedia Images

India va lansa pe 2 septembrie o misiune spaţială care va studia Soarele, la doar câteva zile după ce țara a făcut istorie, devenind prima care a aselenizat la Polul Sud al Lunii, a anunţat agenţia spaţială a acestei ţări, potrivit BBC.

Aditya-L1 va fi lansată sâmbătă, la 11:50, ora Indiei (06:20 GMT). Acesta va fi situat la o distanță de 1,5 milioane km de Pământ.

Agenția spațială din India spune că va dura patru luni pentru a parcurge distanța.

Prima misiune spațială a Indiei pentru a studia cel mai mare obiect al Sistemului Solar poartă numele Surya - zeul hindus al Soarelui, cunoscut și sub numele de Aditya. Și L1 reprezintă punctul Lagrange 1 - locul exact între Soare și Pământ unde va fi amplasată nava spațială indiană.

Potrivit Agenției Spațiale Europene, un punct Lagrange este un loc în care forțele gravitaționale a două obiecte mari - cum ar fi Soarele și Pământul - se anulează reciproc, permițând unei nave spațiale să „planeze”.

Odată ce Aditya-L1 ajunge în acest „loc de parcare”, ar putea să orbiteze în jurul Soarelui la aceeași viteză cu Pământul. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că satelitul va avea nevoie de foarte puțin combustibil pentru a funcționa.

Misiunea va ajuta oamenii de știință să înțeleagă activitatea solară

Agenția Indiană de Cercetare Spațială (Isro) spune că odată ce nava spațială decolează, va călători de mai multe ori în jurul Pământului înainte de a fi lansată spre L1. Din această poziție avantajoasă, Aditya-L1 va putea să privească Soarele în mod constant și să efectueze studii științifice.

Agenția Indiană de Cercetare Spațială (Isro) nu a spus cât ar costa misiunea, dar, potrivit rapoartelor din presa indiană, ar fi vorba de 46 de milioane de dolari.

Studiile vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă activitatea solară, cum ar fi vântul solar și erupțiile solare, și efectul lor asupra Pământului.

Misiunea are loc la doar câteva zile după ce sonda Chandrayaan-3 a aselenizat cu succes pe suprafața selenară.

Dacă Aditya-L1 are succes, India se va alătura grupului select de țări care studiază deja Soarele.

Japonia a fost prima care a lansat o misiune de acest fel în 1981 pentru a studia erupțiile solare, iar agenția spațială americană NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) urmăresc Soarele încă din anii 1990.

 

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri