Galerie Foto Un robot, audiat în premieră în Camera Lorzilor, le dă coșmaruri parlamentarilor

Data actualizării: Data publicării:
Ai-Da
Robotul Ai-Da a fost audiat de o comisie a Camerei Lorzilor Foto: Profimedia Images

Un robot în salopetă și cu părul negru tuns „bob” a răspuns în această săptămână, pentru prima oară în istorie, la întrebările puse de lorzii din Parlamentul britanic. La un moment dat,  pentru că robotul părea că are o sincopă în public, a necesitat o resetare, însă chiar și așa unii parlamentari au mărturisit că s-ar putea să aibă coșmaruri după ce au asistat la o astfel de experiență inedită.

Robotul Ai-Da a fost audiat de o comisie a Camerei Lorzilor Foto: Profimedia Images
Robotul Ai-Da a fost audiat de o comisie a Camerei Lorzilor Foto: Profimedia Images

Androidul cu înfățișare feminină - numit Ai-Da - a vorbit în fața Comitetului pentru comunicații și digitalizare din Camera Lorzilor, care a avut o audiere pe tema viitorului industriilor creative, în cadrul unei dezbateri mai ample privind modul în care tehnologia modelează - sau poate că împiedică - sectorul artistic, scrie „The Washington Post”.

A fost pentru prima dată în istoria britanicilor când un robot a depus mărturie în camera superioară a Parlamentului lor, acolo unde baronii și lorzii se adună de obicei pentru a analiza politicile guvernamentale.

„Faptul că Ai-Da depune mărturie la una dintre aceste sesiuni este destul de șocant”, a mărturisit, înaintea audierii, chiar inventatorul robotului, Aidan Meller, specialist în artă modernă și contemporană.

Ce face robotul Ai-Da?

Ce face Ai-Da, de fapt? Creatorul ei, Aidan Meller, a spus că este „un robot complex conceput pentru a imita omul”. Robotul este un „proiect de artă contemporană”, primul robot umanoid artist ultrarealist din lume, care își propune să vadă dacă este posibil să critice lumea tehnologiei prin faptul că tehnologia vorbește pentru ea însăși, scrie „The Art Newspaper”. Robotul Ai-Da a fost dezvoltat de Meller împreună cu cercetătoarea Lucy Seal, de la Engineered Arts Ltd, și cu studenți de la Universitatea din Oxford.

Ai-Da creează portrete și poeme, folosindu-se de un braț robotic, de camere de luat vederi amplasate în ochi și de algoritmi de inteligență artificială. Ai-Da a declarat în fața lorzilor că aceste caracteristici unice îi permit să creeze „imagini atractive din punct de vedere vizual”.

„Cum produceți artă și care este diferența față de oameni?”, au vrut să știe lorzii de la Ai-Da.

„Eu sunt și depind de programe de calculator și algoritmi”, a spus robotul, în fața comisiei de la Londra, mișcându-și încet capul dintr-o parte în alta și clipind când și când. „Deși nu sunt vie, eu pot crea artă”, le-a mai spus Ai-Da lorzilor.

Cum au reacționat lorzii

„Mașina are conștiință de sine pentru că descrie unde are deficiențe”, a conchis baroneasa Bull.

Robotul a recunoscut că nu are nicio idee despre direcția în care se îndreaptă lumea, dar le-a spus membrilor comisiei că tehnologia reprezintă atât o amenințare, cât și o oportunitate pentru creativitate.

„Rolul tehnologiei în crearea artei va continua să crească”, a prezis robotul cu înfățișare feminină.

Baroneasa Lynne Featherstone a mărturisit că a fost „parțial îngrozită, deoarece Ai-Da alimentează ideea că inteligența artificială va cuceri lumea”.

Lord Hall, fostul director general al BBC, s-a declarat în schimb „entuziasmat” de oportunitățile pe care le-ar putea oferi inteligența artificială.

După ce Meller a declarat în fața comisiei că Ai-Da va fi capabilă de „momente de iluminare” proprii, lordul Lipsey a spus: „Nu sunt sigur că voi dormi prea mult la noapte”.

„Scuzați-mă, pot s-o resetez?”

Cei prezenți la audiere au părut intrigați, dar au și glumit că sunt speriați - mai ales atunci când, în urma unei întrebări adresate de baroneasa Lynne Featherstone, robotul a tăcut și a privit în gol spre podea. „Am trimis-o la culcare!” a glumit Featherstone, în timp ce „părintele” Ai-Dei, Aidan Meller, care se afla în apropiere, s-a grăbit să traverseze sala pentru a-i pune la ochi Ai-Dei o pereche de ochelari de soare.

„Scuzați-mă, pot să o resetez? Este în regulă?”, i-a întrebat Meller pe lorzi. „Când o resetăm, uneori poate face fețe destul de interesante”, le-a explicat inventatorul celor prezenți, care au chicotit și au așteptat cu răbdare ca androidul să se trezească.

Nu a fost imediat clar ce a cauzat defecțiunea tehnică a robotului, scrie „The Washington Post”.

În timp ce comisia a dezbătut invariabil asupra faptului dacă Ai-Da ar putea înlocui complet omul sau artistul sau dacă este capabilă de momente de „iluminare”, Meller le-a dat replica: „Nu este atât de important cât de umană este Ai-Da, ci cât de roboți suntem noi... algoritmii ne vor cunoaște mai bine decât noi înșine. Suntem procese incredibil de complexe care lucrează împreună”. 

Aventurile Ai-Dei în Egipt

Creată în 2019, Ai-Da a avut parte de unele reacții negative în țară și în străinătate. Anul trecut, ea a fost reținută în Egipt timp de mai bine de o săptămână, fiind suspectată că ar putea face parte dintr-un complot de spionaj, potrivit lui Aidan Meller. El a explicat că polițiștii de frontieră egipteni au reținut robotul din motive de securitate, temerile fiind stârnite de camerele de luat vederi amplasate în ochi. Acestea  îi permit însă mașinii să picteze și a  fost nevoie de intervenția ambasadorului britanic pentru a elibera robotul.

„Nu prea pot să-i scot ochii, dar este clar că ea nu este un spion”, a declarat pentru „The Guardian”, la vremea respectivă, creatorul Aidan Meller. 

Ai-da a fost eliberată la timp pentru a lua parte la o expoziție organizată la piramidele din Egipt.

Pentru a marca Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a la începutul acestui an, Ai-Da a realizat un portret al regretatei suverane intitulat „Regina Algoritm”. Proprietarul ei a salutat creația ca fiind prima pictură a reginei realizată de un robot, în timp ce criticii au spus că lucrarea este lipsită de emoție.

Jonathan Jones, critic de artă la „The Guardian”, a scris că portretul realizat de Ai-Da este „încă un exemplu al înșelătoriei cinice și transparente pe care o reprezintă arta AI”.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...