Imaginea fascinantă surprinsă de misiunea Agenției Spațiale Europene pe planeta Marte

Data actualizării: Data publicării:
crater marte

Agenția Spațială Europeană a publicat o nouă imagine surprinsă în misiunea Mars Express, pe suprafața planetei Marte, deasupra createrului Korolev. Deși pare acoperit de zăpadă, craterul este plin cu un strat consistent de gheață, a cărui grosime nu scade sub 1.800 de metri în timpul anului și se mărește în timpul iernii marțiene, scrie CNN.

Craterul, care are o lungime de aproape 80 de kilometri, se află la sud de capul polar nordic, cunoscut sub numele de Olympia Undae, în zonele joase din nord. Baza adâncă a craterului conține gheață care acționează ca o „capcană” rece, iar aerul care se deplasează deasupra acesteia se răcește și se scufundă, creând un strat de aer extrem de rece peste suprafața de gheață, motiv pentru care aceasta nu se topește.

Craterul a fost numit după Serghei Korolev, un inginer-șef de rachete și un designer de nave spațiale cunoscut ca tatăl tehnologiei spațiale sovietice. Korolev a lucrat la programul Sputnik, programul Vostok care a transportat primul om în spațiu în 1961 și la crearea rachetelor care erau precursoare ale lansatorului Soyuz.

Misiunea Mars Express a Agenției Spațiale Europene sărbătorește 15 ani de la lansarea care a avut loc în iunie 2003. Aceasta a intrat pe orbita marțiană pe data de 25 decembrie 2003.

Citește și Dragnea își pregătește plecarea de la putere. Și întoarcerea. Ca președinte al României

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri