Competiţie cu cei mai buni hackeri din lume, în Bucureşti. Site-urile instituţiilor publice sunt cel mai uşor de spart

Data publicării:
hackeri

Cu capul pe masă, epuizaţi după 24 de ore de competiţie. Aşa arătau cei mai buni specialişti IT din lume, pentru care nici măcar protecţiile serverelor Pentagonului nu sunt de netrecut.

Tânără: „Da, sunt foarte obosită pentru că au fost 24 de ore de competiţie, timp în care trebuie să te gândeşti non-stop la o mulţime de lucruri”.

Andrei Avădanei, organizator: „În câteva cuvinte ei practic sparg sisteme informatice. Ei o să fie peste un an, doi, trei oamenii din spate care au grijă ca internetul să funcţioneze aşa cum trebuie”.

Hackerii simulează următorul exerciţiu: sparg siteul unei bănci, îşi creează un cont fals cu ajutorul căruia sparg alte conturi din care transferă bani pe cardul lor, îl scanează aici, introduc codul PIN şi scot banii de la bancomat.

În competiţia iniţială, au pornit 1000 de echipe din 50 de ţări. La Bucureşti au ajuns doar cei mai buni, iar Daniel a reuşit să iasă pe locul patru, deşi a concurat de unul singur, contra unor echipe care aveau chiar şi câte cinci membri. Are doar 21 de ani şi se amuză când vorbeşte despre cât de uşor pot fi sparte siteurile instituţiilor publice din România.

Daniel Bugărin, programator: „Am descoperit vulnerabilităţi în diverse instituţii publice. Nu are rost să dau nume. Asta se datorează faptului că mulţi dintre angajaţi sunt, hai să zicem...ieşiţi din uz e un termen cam greu, dar învechiţi.

Probleme au şi reţelele sociale. Hacker: „Cea mai mare vulnerabilitate descoperită recent a fost la Facebook că puteai citi mesajele private oricui”.

Pentru alţi concurenţi, miza a fost să decripteze diferite aparate electronice conectate la internet. Iar concursul a avut şi premii pe măsură: cine reuşea primul, pleca cu obiectul respectiv acasă.

Bogdan Cazacu, organizator: „Au de treabă pentru a pune mâna pe dispozitive. Cel mai rapid a fost de o oră jumate pentru primul router”.

Marile corporaţii sunt cele care îi vânează pe hackeri cu salarii ce depăşesc, în multe cazuri, 10.000 de euro. Principala lor sarcină este să găsească breşele din sistemele informatice şi să facă respectiva companie cât mai greu accesibilă pentru alţi hackeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri