Cum putem identifica un deepfake și ce să facem dacă suntem victimele unei manipulări online. Ghidul DNSC

Data publicării:
Deepfake message between binary code
Foto: Profimedia

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat luni „Ghidul privind identificarea materialelor de tip Deepfake”, instrument conceput pentru înţelegerea fenomenului de răspândire de conținut falsificat în mediul online. Obiectivul ghidului este de a educa publicul să conştientizeze pericolul și să recunoască materiale de tip deepfake, pentru a se putea proteja de efectul lor nociv.

Ghdul oferă informații detaliate despre ceea ce înseamnă deepfake, procesul de realizare și cum poate fi identificat.

„Prin înțelegerea acestor concepte, utilizatorii devin mai conștienți de riscurile asociate și pot lua măsuri adecvate pentru a se proteja. Ghidul prezintă elementele distinctive și caracteristicile comune ale fenomenului deepfake, ajutând utilizatorii să recunoască detaliile subtile care ar putea indica prezența conținutului falsificat”, se arată într-un comunicat DNSC.

Ghidul DNSC poate fi consultat aici: Ghid-deepfake

Ce este deepfake-ul

Deepfake-ul este o formă de manipulare digitală care utilizează tehnici avansate de inteligență artificială pentru a crea conținut de tip imagini sau audio-video falsificat, potrivit definiției DNSC.

„Acest fenomen poate avea consecințe semnificative asupra societății, inclusiv impactul asupra securității și a încrederii publicului în informațiile din mediul online.”

Ghidul Deepfake realizat de către DNSC oferă o imagine de ansamblu despre:

  • Importanța înțelegerii fenomenului Deepfake
  • Tehnologia utilizată și etapele de realizare
  • Exemple și indicatori
  • Instrumente și tehnici de detectare
  • Educația în combaterea fenomenului și sfaturi utile privind conștientizarea
  • Ce să faci dacă ești victima unui Deepfake

Pe măsură ce tehnologia avansează, capacitatea de a crea Deepfake-uri devine tot mai accesibilă, sporind necesitatea unor strategii eficiente de detecție și conștientizare.

„În concluzie, utilizarea unui ghid pentru detectarea deepfake-urilor este esențială într-o eră digitală unde riscurile asociate cu manipularea conținutului media sunt tot mai mari. Prin înarmarea cu cunoștințe și instrumente adecvate, putem contribui la creșterea gradului de conștientizare și la protejarea integrității informației online”, mai precizează DNSC.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri