Emil Racoviţă, omagiat de Google. Logo-ul motorului de căutare sărbătoreşte 145 de la naşterea savantului

Data publicării:
logo google emil racovita

 

Logo-ul îl înfăţişează pe savantul român în interiorul primei litere "O" din cuvântul Google, pe fondul unei faune marine. Motorul de căutare face astfel trimitere la una dintre cele mai importante expediţii ştiinţifice în Antarctica din secolul XX, expediţie la care a participat şi Emil Racoviţă. Savantul român avea pe atunci doar 29 de ani, dar devenise deja unul dintre cei mai reputaţi cercetători în domeniul ştiinţelor naturale.

Emil Racoviţă s-a născut în 1868, la Iaşi, dar şi-a petrecut copilăria la Vaslui. Educaţia şi-a început-o la Iaşi, ca elev al scriitorului Ion Creangă. La dorinţa tatălui, viitorul savant şi-a făcut studiile superioare la Facultatea de Drept de la Paris, pentru ca, după absolvirea acesteia să-şi urmeze adevărata vocaţie. S-a înscris, aşadar, la Facultatea de Ştiinţe din cadrul Universităţii Sorbona şi a aprofundat studiile ştiinţifice cu un doctorat în acelaşi domeniu.

Între timp, la vârsta de numai 25 de ani, a fost ales membru al Societăţii Zoologice din Franţa, iar după terminarea studiilor doctorale a întreprins vestita expediţie antarctică la bordul navei Belgica. În timpul călătoriei, Emil Racoviţă a avut posibilitatea de a studia mamiferele acvatice şi pinguinii şi rămâne, de altfel, în istoria ştiinţei ca descoperitor al balenei cu cioc.

O incursiune făcută în peşterile din Insulele Baleare, în estul Spaniei, va schimba însă traseul ştiinţific al savantului român. Descoperirea unor specii de crustacee îl face să renunţe la oceanologie şi să se dedice studiului ecosistemelor subterane.

În 1907 publică lucrarea-manifest „Eseu asupra problemelor de biospeologie”, considerată prima din lume, şi iniţiază în aceeaşi perioadă un program internaţional de cercetare a faunei peşterilor. Ca urmare a acestei activităţi, înfiinţează în 1920, la Cluj, primul Institut Speologic din lume, pe care îl va conduce până la moartea sa, în 1947.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri