Soluţie gratuită pentru cel mai răspândit atac cibernetic din lume

Data publicării:
atac cibernetic
Bitdefender a dezvoltat un antivirus gratuit pentru ameninţarea GandCrab, care a infectat până acum o jumătate de milion de computere, inclusiv în România.

A apărut prima soluţie pentru cel mai răspândit atac cibernetic din lume. Bitdefender a dezvoltat un antivirus gratuit pentru ameninţarea GandCrab, care a infectat până acum o jumătate de milion de computere, inclusiv în România. Programul conceput alături de FBI şi Europol permite victimelor să recapete accesul asupra datelor, fără să plătească recompensa cerută de hackeri.

atac cibernetic
Bitdefender a dezvoltat un antivirus gratuit pentru ameninţarea GandCrab, care a infectat până acum o jumătate de milion de computere, inclusiv în România.

Vorbim despre virusul GandCrab care a apărut în luna februarie şi a infectat până acum jumătate de milion de victime. Recompensele cerute de hackeri sunt intre 400 de dolari şi 600.000 de dolari. Astfel, vorbim despre câştiguri de câteva sute de milioane de dolari.

Specialist în securitate cyber: „Infectează doar organizaţii, companii pentru că ele de regulă sunt cele care au acces la sume foarte mari pentru a plăti recompensele”.

Specialist la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate: „Victimele depun plângere la Poliţie şi se încep anchete în cursul cărora prin metode specifice se pot obţine date despre serverele care hostează acele ransomeware-uri”.

În acest caz, specialiştii români au reuşit să anuleze acţiunea virusului, după ce au primit ajutor din străinătate.

Specialist în securitate cyber: „Împreună cu Poliţia Română, Europol şi FBI am lucrat la o soluţie pentru a oferi victimelor infectate cu ransomeware GandCrab posibilitatea de a-şi recupera fişierele pierdute, fără a plăti o recompensă”.

Astfel de atacuri sunt tot mai des în atenţia poliţiştilor de la Crimă Organizată.

Specialist la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate: „În ceea ce priveşte infecţiile cu ransomeware şi în special cu GandCrab la nivelul României şi ce s-a înregistrat în Europa, putem vorbi de sute de mii de cazuri. Oricine e pretabil la infecţie pentru că astfel de infracţiuni pot avea loc mai ales pentru că persoanele nu acordă atenţia necesară soluţiilor de securitate”.

Antivirusul pentru GandCrab, care e gratuit, a fost descărcat de peste 500 de ori, în primele ore de la lansare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri