Galerie Foto NASA: elicopterul Ingenuity a efectuat „cel mai complex” zbor al său pe planeta Marte

Data actualizării: Data publicării:
Imagini surprinse de elicopterul Ingenuity, pe Marte, în timpul ultimului zbor
Imagini surprinse de elicopterul Ingenuity, pe Marte, în timpul ultimului zbor. Sursă foto: nasa.gov

Ingenuity, mini-elicopterul robotizat al NASA, care se află pe planeta Marte din 18 februarie 2021, a finalizat cel mai complex zbor al său pe Planeta roşie, a anunţat agenţia spaţială americană NASA, relatează DPA.

În cursul celui de-al zecelea său zbor, efectuat pe 24 iulie, mini-elicopterul a capturat două imagini care au fost combinate pentru a crea o imagine 3D a straturilor inferioare din interiorul craterului Jezero, a indicat NASA, potrivit Agerpres. 

După ce a decolat de pe cel de-al şaptelea aerodrom, Ingenuity a urcat până la o nouă altitudine record, de 12 metri, înainte de a efectua patru schimbări de direcţie. De asemenea, mini-elicopterul NASA a captat zece imagini cu ajutorul camerei color din dotare şi a aterizat apoi pe un nou  aerodrom.

Ingenuity permite echipei ştiinţifice Perseverance să se afle în două locuri în acelaşi timp, a declarat Kevin Hand, care face parte din echipa de conducere a primei campanii ştiinţifice a roverului.

Acum ne aflăm în Crater Floor Fractured Rough (o regiune din interiorul craterului Jezero de pe Marte) unde roverul se pregăteşte pentru prima prelevare de eşantion a misiunii pe Marte. În acelaşi timp, Ingenuity oferă o imagine detaliată a unor caracteristici geologice potenţial interesante, la sute de metri distanţă de noi, a mai explicat Kevin Hand.

Imagini surprinse de elicopterul Ingenuity, pe Marte, în timpul ultimului zbor. Sursă foto: nasa.gov
Imagini surprinse de elicopterul Ingenuity, pe Marte, în timpul ultimului zbor. Sursă foto: nasa.gov

Roverul Perseverance se pregăteşte să colecteze primele mostre de roci marţiene, a declarat agenţia spaţială americană la sfârşitul lunii iulie, un eveniment pe care l-a catalogat drept o piatră de hotar a acestei misiuni.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mini-elicopterul NASA a ajuns pe Marte la data de 18 februarie, ataşat de roverul Perseverence. Proiectarea şi construcţia roverului a durat opt ani şi a costat aproximativ 2,5 miliarde de dolari.

Citește și: Ce misiune va avea pe Marte Ingenuity, elicopterul cât un chihuahua, dar cu o tehnologie impresionantă

Roverul Perseverance, care cântăreşte aproximativ o tonă şi are dimensiunea unui mic autoturism, a călătorit 472 de milioane de kilometri în 203 zile pentru a ajunge pe planeta Marte. El a asolizat în Craterul Jezero, fundul unui lac demult secat cu diametrul de aproximativ 45 de kilometri, pentru o misiune ştiinţifică ce se va desfăşura timp de cel puţin doi ani.

Misiunea roverului Perseverance are drept obiectiv ştiinţific principal căutarea urmelor de viaţă microbiană din trecutul planetei Marte şi studierea climei şi a geologiei acestei planete. 

Mini-elicopterul Ingenuity a decolat prima oară de pe Marte la jumătatea lunii aprilie, eveniment ce a marcat primul zbor al unei aeronave pe altă planetă. De altfel, misiunea sa iniţială de 30 de zile a fost extinsă.

Citește și: Cum sună pe Marte zgomotul făcut de elicele elicopterului Ingenuity

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri