Ce misiune va avea pe Marte Ingenuity, elicopterul cât un chihuahua, dar cu o tehnologie impresionantă

Data actualizării: Data publicării:
Elicopterul Ingenuity pe Marte - ilustrație artistică.
Elicopterul Ingenuity pe Marte - ilustrație artistică. Foto: NASA

Ingenuity este primul elicopter care zboară pe altă planetă. Aparatul cântărește 1,8 kg și a ajuns pe Marte în interiorul roverului Perseverance al NASA, care a ajuns luna aceasta pe suprafața Planetei Roșii, relatează BBC.


Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Dar zborul în atmosfera subțiată a planetei Marte este mult mai dificil decât pe Terra. De aceea, Ingenuity a avut nevoie de tehnologie ultraperformantă pentru a-și putea desfășura misiunea.

Ingenuity va zbura pe Marte pentru a permite cercetătorilor să studieze stâncile, craterele și alte locuri în care roverele precum Perseverance nu pot ajunge.

Elicele sale din fibră de carbon se învârt de 8 ori mari repede decât ale unui elicopter care zboară pe Terra, la circa 2.400 de rotații pe minut.

Are celule solare, baterii, două camere de flmat – una alb-negru și alta color – sisteme de navigație, computer de bord. Toate acestea sunt integrate într-un aparat de mărimea unui chihuahua.

Deoarece Marte e atât de departe de Pământ, Ingenuity nu poate fi controlat printr-un joystick, așa că oamenii de știință îi trimit comenzile cu mult timp înainte. Așa că elicopterul practic va decola singur, va zbura singur și va ateriza singur. Toate acestea, într-o atmosferă de 100 de ori mai subțiată decât cea a Pământului.

Dacă Ingenuity își va putea duce la capăt misiunea, oamenii ar putea trimite mai mulți roboți zburători pe Marte, poate chiar în zboruri de cercetare pentru a ajuta misiunile umane, în viitor.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri