Combaterea poluării planetei ar putea fi dăunătoare pentru oameni

Data actualizării: Data publicării:
gunoaie sticle plastic

Poluarea cu plastic a devenit una dintre problemele existenţiale ale omenirii, însă acum apare o altă întrebare care poate trezi îngrijorări. Cât este de sigur plasticul reciclat pentru ambalarea produselor alimentare? Uniunea Europeană pare să creadă că nu prezintă niciun pericol, din moment ce se pregăteşte să accelereze aprobarea a 140 de procese de reciclare pentru utilizarea în ambalajele pentru alimente şi băuturi. Asta în ciuda avertismentelor conform cărora materialele plastice reciclate riscă să conţină substanţe toxice periculoase pentru organism.

Peste 78 de milioane de tone de recipiente din plastic se produc anual la nivel mondial, într-o industrie ce valorează aproape 200 de miliarde de dolari. Şi cu toate acestea, doar o mică parte se reciclează, majoritatea fiind aruncate, arată un raport BBC Mundo.

La nivel mondial se duc însă lupte crâncene pentru combaterea poluării. Producătorii şi comercinaţii au început să ia măsuri pentru stăpâni fenomenul.

Cea mai recentă este strategia Comisiei Europene, care încearcă să implementeze rapid 140 de procese de reciclare care vor fi utilizate în industria alimentară, care de altfel este responsabilă pentru cea mai mare parte a poluării cu plastic.

Odată aprobate la nivelul Uniunii Europene, materialele care vor ieşi din aceste procese de reciclare vor fi autorizate în fabricarea recipientelor pentru produse alimentare şi băuturi, precum sticlele din plastic, care sunt folosite în cantităţi enorme în întreaga lume.

Decizia oficialilor europeni se confruntă însă cu câteva probleme. Instituţiile specializate au atras atenţia că plasticul reciclat ar putea fi daunător sănătăţii consumatorilor, scrie Euractiv.

Multe tipuri de material plastic absorb substanţele chimice în timpul gestionării deşeurilor şi este puţin probabil ca în timpul reciclării să fie eliminate.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară recunoaşte la rândul său că materialele plastice reciclate reprezintă o problemă sensibilă în procesul de ambalare al produselor alimentare şi că necesită o atenţie sporită.

Cu toate aceastea, autoritatea pare să fie încrezătoare şi a dat aviz favorabil pentru 137 din cele 140 de procese de reciclare din strategia Comisiei Europene. Ecologiştii avertizează însă că procedura de evaluare a riscurilor efectuată de Autoritatea Europeană în domeniu nu oferă suficiente garanții pentru că se concentrează pe începerea procesului de reciclare, nu pe produsul finit. Termenul limită pentru adoptarea acestei strategii europene este sfârşitul acestui an.

Între timp, peste 60 de ţări din întreaga lume, printre care şi România, implementează legi destinate reducerii utilizării pungilor din plastic şi a altor produse de unică folosinţă din materiale similare.

În plus, o serie de lanţuri de supermarketuri, inclusiv multinaţionalele Tesco şi Walmart, au promis să diminueze cantitatea de ambalaje din plastic în care îşi vând produsele. Însă toate acestea au şi un cost. Materialele care vor înlocui plasticul vor fi mai costisitoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri