Video Cum arată un uragan de gradul 4 filmat din interior de o „dronă plutitoare”. Imagini în premieră

Data actualizării: Data publicării:
Super Typhoon Haiyan Bears Down On Philippines
Foto: Gulliver/Getty Images

Oamenii de ştiinţă au reuşit să obțină, în premieră, imagini video din interiorul unui uragan de categoria a 4-a, cu ajutorul unui robot plutitor.

Robotul a avut de înfruntat forţele uraganului Sam, în Oceanul Atlantic, cu valuri înalte de 15 metri şi vânt de peste 190 km/h.

Imaginile arată un cer întunecat şi valuri care balansează violent dispozitivul dezvoltat de compania Saildrone, asemănător unei planşe de windsurfing, de culoare portocalie.

„Drona plutitoare” transmite datele în mod direct Agenţiei naţionale oceanice şi atmosferice (NOAA) din Statele Unite.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Scopul este acela de a contribui la înţelegerea proceselor fizice de la faţa locului, în vederea îmbunătăţirii prognozelor acestor evenimente climatice extreme şi, astfel, o mai bună pregătire pentru acestea.

Robotul „ajunge acolo unde nicio navă de cercetare nu s-a aventurat vreodată, navigând în centrul ochiului uraganului şi colectând date care vor transforma înţelegerea cu privire la aceste furtuni puternice”, a declarat Richard Jenkins, fondatorul şi CEO-ul Saildrone, potrivit Agerpres, care preia AFP.

Centrul uraganelor a mai fost filmat anterior, însă pe calea aerului.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri