Foto Greta Thunberg a fost luată cu duba de poliția londoneză, de la un protest împotriva companiilor petroliere

Data actualizării: Data publicării:
greta thunberg în duba poliției cu polițiști lângă ea
Greta Thunberg a fost reținută de poliție, la Londra. Sursa foto: Profimedia Images

Activista de mediu Greta Thunberg a fost reținută marți, de poliție, la Londra, după un discurs ținut la un protest în fața hotelului InterContinental Park Lane din capitala britanică. Mai mulți manifestanți au blocat toate intrările la conferinţa Energy Intelligence Forum, care se desfăşoară pe parcursul a trei zile, transmite Reuters.

Grupul ecologist Greenpeace a declarat că doi dintre activiștii săi au escaladat hotelul Intercontinental din Mayfair și au desfășurat un banner uriaș deasupra intrării, pe care scrie „Make Big Oil Pay” în semn de protest față de o întâlnire a liderilor din industria de petrol și gaze, care are loc în interiorul clădirii, inclusiv CEO-ul Shell, Wael Sawan și directorul general al TotalEnergies, Patrick Pouyanne.

Grupul a spus că sute de demonstranți s-au adunat în fața locului pentru a protesta împotriva influenței industriei combustibililor fosili asupra politicii climatice din Marea Britanie și globale, blocând intrările și împiedicând delegații să intre.

Greta Thunberg At Oily Money Out Protest In London
sursa foto: Profimedia Images

Greta Thunberg, care a participat la protest, a denunţat înţelegerile "cu uşile închise" dintre industrie şi politicieni, informează AFP, preluată de Agerpres.

"În spatele acestor uşi închise (...) politicienii fără coloană vertebrală fac înţelegeri şi compromisuri cu lobbyiştii din industria distructivă a combustibililor fosili", a declarat militanta suedeză în cadrul unei conferinţe de presă, organizate în marja demonstraţiei.

În sunetul a circa 50 de tobe, demonstranţii au scandat "opriţi petrolul, opriţi gazul" şi "nimic nu ne poate opri, o altă lume este posibilă".

Greta Thunberg At Oily Money Out Protest In London
sursa foto: Profimedia Images

"Am şase nepoţi. Am coşmaruri gândindu-mă la viitorul pe care îl vor avea", a declarat pentru AFP Doro Marden, o pensionară londoneză în vârstă de 75 de ani.

Pentru ONG-ul ecologist Fossil Free London, care a organizat manifestaţia, "majoritatea covârşitoare" a profiturilor record înregistrate anul trecut de către companiile din acest sector "sunt direct reinvestite în expansiunea combustibililor fosili, şi nu în energia verde pe care pretind că o susţin".

Numeroşi participanţi la Energy Intelligence Forum au încercat fără succes să intre în incintă.

greta și polițiști
sursa foto: Profimedia Images

Cinci protestatari au fost arestaţi sub "suspiciunea de obstrucţionare" a drumului public, a anunţat poliţia londoneză pe platforma X (fosta Twitter) la mijlocul dimineţii.

Militanţii denunţă de asemenea faptul că preşedintele COP28, conferinţa anuală a Naţiunilor Unite privind clima, programată să aibă loc între 30 noiembrie şi 12 decembrie în Dubai, este nimeni altul decât patronul companiei petroliere din Emiratele Arabe Unite, Sultan Al Jaber.

"Ştim că lobbyiştii din domeniul combustibililor fosili corup de zeci de ani procedurile COP", a adăugat Greta Thunberg, pentru care alegerea acestui preşedinte "arată foarte, foarte clar" lipsa de ambiţie a unor summituri care, în opinia sa, "nu pot duce la o reducere drastică a emisiilor de CO2".

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri