Misiune secretă în Australia pentru salvarea unor „copaci-dinozaur”

Data actualizării: Data publicării:
copaci inalti australia
Sursa: Guliver/Gettyimages

O misiune secretă a permis salvarea din unul dintre incendiile care devastează Australia a ultimului sit natural din lume în care trăiesc pini Wollemi, un arbore preistoric descoperit în 1994, au anunţat miercuri oficiali din această ţară, informează agenția AFP, citată de Agerpres.

Mai puţin de 200 dintre aceşti arbori protejaţi mai există în stare naturală, ascunşi într-un defileu din Blue Mountains, o zonă situată la nord-vest de Sydney şi inclusă în patrimoniul mondial al umanităţii.

Regiunea a fost afectată de unul dintre incendiile uriaşe care devastează Australia de mai multe luni.

„O misiune de protecţie a mediului fără precedent” a fost organizată pentru salvarea acestor arbori, a declarat într-un comunicat Matt Kean, ministrul Mediului din New South Wales, un stat din sud-estul Australiei.

Specia acestor pini preţioşi, veche de peste 200 de milioane de ani, era considerată dispărută de pe Terra până când situl a fost descoperit în 1994 în New South Wales, în parcul natural Wollemi, de unde vine şi denumirea lor.

Localizarea acestor pini, denumiţi uneori „copaci-dinozauri”, este un secret foarte bine păstrat, pentru a-i proteja de orice formă de contaminare ce ar putea fi adusă de vizitatori.

La sfârşitul anului 2019, când flăcările se apropiau de zona protejată, pompierii australieni au condus avioane de tip bombardier din care au aruncat cantităţi mari cu o substanţă ce întârzie arderea, dispusă pe sol într-un inel protector în jurul pinilor.

Pompieri specializaţi au coborât în canionul în care se ascund arborii şi au instalat un sistem de irigaţii pentru a le furniza umiditatea necesară, au explicat oficialii australieni.

După descoperirea lor în 1994, mai multe exemplare de pini Wollemi au fost repartizate în grădini botanice din lumea întreagă pentru a se asigura conservarea speciei. Însă canionul care tocmai a fost salvat de incendiu este singurul sit de pe Terra în care aceşti arbori trăiesc încă în stare naturală.            

Situl în sine este la rândul lui foarte bine protejat. „Vizitele ilegale rămân o ameninţare pentru supravieţuirea pinilor Wollemi în stare sălbatică, din cauza riscurilor de strivire a lăstarilor şi de introducere a unor maladii ce ar putea să devasteze populaţia rămasă”, a declarat Matt Kean.         

Din octombrie, incendiile de vegetaţie australiene au făcut 28 de morţi, au distrus peste 2.000 de locuinţe şi au ars 10 milioane de hectare - o suprafaţă mai mare decât cea a Coreei de Sud sau decât cea a Portugaliei.

Aproape 1 miliard de animale ar fi pierit în aceste incendii şi numeroase specii sunt în prezent ameninţate cu dispariţia, potrivit organizaţiilor de mediu.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Singurul loc din România unde Marea Neagră se unește cu Delta Dunării. E unic în Europa, te vrăjește cu...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Cine sunt părinții lui Nick Carter și cum și-au crescut copiii. Trei dintre frații artistului au murit de...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Cod roșu de caniculă: oamenii leșină pe stradă din cauza temperaturilor de coșmar. Inclusiv tinerii sunt...
Newsweek
VIDEO Momentul în care un Suhoi Superjet al Rusiei de 50.000.000 se prăbușește. A durat 8 secunde
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Antonio Banderas a crescut-o 20 de ani, ea îi e și astăzi aproape. Dakota Johnson, poză dulce cu tatăl...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...