Galerie Foto „Pădurea de piatră” din mijlocul deșertului. Cum s-au transformat bușteni vechi de 200 de milioane de ani

Data actualizării: Data publicării:
padurea de piatra
Parcul Național Pădurea Petrificată. Foto: Profimedia Images

Parcul Național Pădurea Petrificată este un parc național din Arizona renumit pentru depozitele sale mari de lemn pietrificat. Cea mai mare parte a lemnului pietrificat provine de la conifere înalte, copaci străvechi care au crescut cu mai bine de 200 de milioane de ani în urmă.

Pădurea Petrificată deschide o fereastră în timp, către un mediu radical diferit de pășunile de astăzi. Acolo, în urmă cu peste 200 de milioane de ani, se aflau turmele unora dintre primii dinozauri. Oamenii de știință au identificat aici câteva sute de fosile de specii de plante și animale.

Bușteni uriași fosilizați, mulți dintre ei fracturați în segmente, zac împrăștiați peste tot. O mare parte din cuarțul care a înlocuit țesutul lemnos acum 200 de milioane de ani este colorat în nuanțe de curcubeu.

Copacii datează din era mezozoică, atunci când clima în această zonă era umedă și subtropicală. În prima perioadă a acestei ere, copacii doborâți care se acumulează în canalele râului în ceea ce a devenit parc au fost acoperiți de apă și sedimente care conțineau cenușă vulcanică care au încetinit procesul de distrugere. Siliciul a format cristale de cuarț care au înlocuit treptat materia organică.

În 1906, Pădurea Pietrificată a fost desemnată Monument Naţional de preşedintele Theodore Roosevelt. Parcul Național atrage peste 600.000 de vizitatori în fiecare an.

Parcul Național Pădurea Petrificată. Foto: Profimedia Images
Parcul Național Pădurea Petrificată. Foto: Profimedia Images

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri