PREMIERĂ. Plante tratate cu nămol biologic. Nămolul este obţinut din filtrarea

Data publicării:
namol

Nămolul astfel obţinut este ecologic şi benefic dezvoltării plantelor, spun specialiştii. În plus, cei care îl vor folosi vor economisi până la 900 de lei pe hectar.

100 de tone de nămol rezultă în fiecare zi din procesul de tratare a apei din canalul Bega. Până acum, această cantitate era transportată la groapa de gunoi a orașului.

De săptămâna viitoare însă, nămolul va ajunge pe terenurile agricultorilor din județ. Reprezentații regiei de apă au hotărât sa îl doneze tuturor celor care vor să îl folosească. Este un îngrășământ natural care va ajuta plantele să crească mai repede și să fie mai sănătoase.

Vestea că îngrășământul este gratuit îi bucură pe agricultori. Mai ales că îi ajută să facă economii consistente. „Îngrășămintele chimice au crescut, poate din anii 90, până acum costul lor a crescut de 100 de ori. Eu cred că nămolul, ca și materie organică, este mult mai benefic pentru sol”, spune Ilie Suciu, primarul comunei Leunauheim.

Producţia lunară de nămol biologic ajunge însă pentru numai 10% din terenurile agricole din județ, iar reprezentații regiei de apă au hotarât să îl doneze primilor 5.000 de agricultori care sunt interesați şi se înscriu pe o listă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri